Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Müslümanları katleden Fransa, Türkiye'ye ders veremez. Tehcir başka bir şey, katliam başka bir şeydir, kimi aldatıyorsunuz?" diye konuştu.

Beştepe'de düzenlenen "Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu"nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

- Ermeni meselesi ve terörle mücadele üzerinden Türkiye'ye insan hakları ve demokrasi dersi vermeye kalkışanlara baktığımızda hepsinin kanlı bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. Soykırımların, katliamların, işkencelerin hiçbirisinde bizim dahlimiz bulunmadığı gibi çoğu defa bunun mağduru olduk.

- 25 sene önce Ruanda'da 800 bin insanı kimlerin öldürdüğü aşikardır ve failleri Fransızlardır. Kalkıp bize ders veriyor. Ne dersi veriyorsun? Cezayir'de Müslümanları katleden Fransa, Türkiye'ye ders veremez. Cezayir'de, Ruanda'da yaptığını katliamları çok iyi biliyoruz. Tehcir başka bir şey, katliam başka bir şeydir, kimi aldatıyorsunuz?

- Katliamların, soykırımların, işkencelerin ve insanlık dışı muamelelerin tamamının altını kazıdığınızda, bugün bizim karşımızda 'Soykırım, demokrasi ve özgürlük' diye yaygara koparanları göreceksiniz. Amacı hakikati bulmak olan herkese arşivlerimizin kapıları sonuna kadar açıktır. Bizim gizlimiz yok.

- Bugüne kadar Ermeni meselesini kaşıyan hiçbir grup ve devlet, iddialarını arşiv belgeleri ile ispat edememiştir. Sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ortalığı bulandıranların hiçbirinin hakikat diye bir derdi olmadığını biliyoruz.