CiddiGazete- CHP’nin Anayasa Mahkemesi'ne gittiği Af yasası olarak da bilinen Ceza İnfaz Yasasında yapılan düzenlemenin iptali konusunda, Anayasa Mahkemesi'nden ‘Tek’ adamın istediği sonucun çıkacağını söyleyen İYİ Parti Antalya Milletvekili ve emekli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Feridun Bahşi, "Anayasa Mahkemesinden anayasanın 10. Maddesine göre hangi suçları neye istinaden ayrı tuttunuz diyerek Anayasaya aykırı olduğu için terör suçlarının da infaz indirimine alınma riski var" dedi.

UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI

Anayasa mahkemesinden Erdoğan’ın istediği kararın çıkacağını söyleyen İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, "Terör, örgüt, cinsel ve öldürme suçları yasada kapsam dışı bırakılmıştır. Düzenleme daha dikkatli yapılabilirdi ancak partimizce yapılan tüm uyarılara rağmen kendi keyiflerine göre yapılmıştır. Bu haliyle Anayasa Mahkemesi, Anayasanın 10. Maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine göre kapsam dışında bırakılan suçlar yönünden iptal kararı verebilir. Hâlbuki bu daha dikkatli, daha hukuki ele alınarak yalnız ülkenin birliği bütünlüğü konusundaki suçları kapsam dışı bırakabilecek bir düzenleme yapılabilirdi.

ÇOK SAYIDA TEKNİK HATA VAR

Yapılan yasada bizim birçok eleştirimiz oldu. Özellikle kadına karşı şiddet suçundan bazıları yararlanırken bazıları kapsam dışına alındı. Bunun gibi bir sürü teknik hata yapıldı. Bizim önerilerimiz doğrultusunda bu eksiklikler düzeltilebilseydi Anayasa Mahkemesi iptal etmeyebilirdi. Şimdi iptal edilebilir mi derseniz Türkiye’deki mahkemeler kimin kontrolünde diye sormak isterim. Tabi ki ‘tek’ adam rejiminde karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olacaktır.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI TARTIŞILMAZ!

Bu kadar hatalı bir yasa yapılmasındaki amaç belki de istisna tutulan terör ve benzeri bazı suçların 10. Madde çerçevesinde eşitlik ilkesine aykırılık sebebiyle infaz indirimi kapsamına aldırmak. Yani Anayasa Mahkemesinden anayasanın 10. Maddesine göre hangi suçları neye istinaden ayrı tuttunuz diyerek Anayasaya aykırı olduğu için terör suçlarının da infaz indirimine aldırmak. Burada son söz tabii ki Sayın Cumhurbaşkanının. Böylece Anayasa Mahkemesinin verdiği karar da pek fazla tartışılmayacak" diye konuştu

ÖNERİLERİMİZ DİKKATE ALINSAYDI ANAYASA MAHKEME SÜRECİ OLMAZDI

Keşke AKP ve MHP ittifakı bu konuyu hukukçulara bırakmış olsaydı diyen Bahşi, "Keşke hukuki gözle bakılabilseydi. Ben ceza hukukçusuyum yıllarca Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı yaptım, ceza avukatlığı yaptım. Yani kürsünün her iki tarafını da bilen, ceza hukukuna en vakıf olan insanlardan birisiyim. Keşke Meclis’te bulunan benim ve benim gibi olan ceza hukukçusu muhalefet partili arkadaşların önerilerine de dikkat edilmiş olsaydı.

SALGIN BAHANE EDİLDİ

Bizimle çok az bilgi paylaşıldı. Paylaşılan bilgilerle de yasa tekniği, ceza adaleti ve uygulama açısından birçok hatanın olduğunu, bunların düzeltilmesi gerektiğini dile getirdim ama coronavirüs salgını bahanesiyle hiç tartışmadan alelacele öyle bir ucube yasa çıkardılar ki...

Düşünün birisinin parasını almak için boğazına silah sokup yağma suçu işleyen kişi ½ infaz indiriminden yararlanıyor ancak kendi dükkanını soyulmaktan kurtarırken silah kullanarak araya giren çırağının ölümüne sebep olan kişi yararlanamıyor.

YASANIN EN TEHLİKELİ BÖLÜMÜ

Çıkarılan yasa işte böyle ucube garabet bir yasa. Yasada yine kadına karşı şiddet konusunda da çok ciddi sorunlar mevcut. Bu konuda da gerek genel başkanımız gerekse bizler çok ciddi açıklamalar yaptık. Bu konun daha düzgün yapılmış olsaydı ülkenin birliğine ve bütünlüğüne kast etmiş terör suçları infaz düzenlemesinden yararlanmasının önünü açacak Anayasa Mahkeme süreci de olmayacaktı. Bu haliyle umut ederim ki olmaz ama ülkenin birliğine bütünlüğüne yöneltilmiş suçlularında kapsama alınması söz konusu" dedi."

ANAYASA'DAN BİZ DE MEMNUN DEĞİLİZ

Bahşi, şu an ki Anayasa’dan kendisinin de rahatsız olduğunu ve bu konu ile ilgili İYİ Parti olarak da zaman zaman çalışmalar yürüttüklerini söyledi. CHP’nin bir Anayasa çalışması olduğunu medyadan duyduğu kadarıyla bildiğini söyleyen Bahşi, şunları kaydetti: "CHP’nin Anayasa ile ilgili yaptığı çalışmaların bizimle bir ilgisi yok. Türkiye’deki anayasadan memnun muyuz tabi ki değiliz. 2017 referandumu sırasında bizim bir partimiz yoktu bildiğiniz gibi ama en görünür hayır kampanyasını genel başkanımız Sayın Meral Akşener liderliğinde bizler yaptık. Tek adam rejimine geçmenin yanlış olacağını bizler gür bir sesle dile getirdik. Üstelik referandumdan hayır çıkmasına rağmen değişik hile ve varyasyonlarla, Yüksek Seçim Kuruluna yapılan baskılarla referandumdan evet çıkardılar.Tamamen hukuka yasalara AKP’nin çıkardığı mühürsüz oylar ve zarflar geçersizdir hükmüne rağmen geçerli saydılar ve bir şekilde o evet için yeterli sayıya ulaştılar. Tabi ki bizim bu anayasanın adil ve kucaklayıcı olduğunu düşünmemiz mümkün değil. Elbette bizim de bu konuda çalışmalarımız var. Zaman zaman bir araya geliyoruz ama CHP’nin şu anda yaptığı çalışmanın içeriğinden benim herhangi bir haberim yok."

Kaynak: Yeniçağ