CiddiGazete- İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek’in “Özellikle Biontech aşısı, sınırlı sayıda var. Ama randevusuna gelmeyenler olduğu zaman o kişinin aşısı çöpe gidiyor” sözleri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya Türkiye genelinde şu ana kadar kaç doz Biontech aşısının randevuya gelmeyenler nedeniyle çöpe gittiğini sordu.

Murat Emir, Fahrettin Koca’nın yazılı olarak cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları kaydetti:

"Aşılama hızı çok yavaş ilerlerken Türkiye’nin bugüne kadar Biontech aşısından yalnızca 4.5 milyon doz tedarik edebildiği bilinmektedir.

Buna karşın, İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Biontech aşısı için, ‘Randevu alıp gelmeyenler nedeniyle aşıların ziyan olduğu’ ifadesini kullanmıştır.

Tükek, aşının 6 dozluk flakonlar halinde -70 derecede saklandığını ve randevusuna gelmeyenler nedeniyle çözdürülen her flakonda bir ya da iki dozun çöpe gittiğini belirtmiştir. Her bir doz aşı, salgına karşı mücadelede çok kıymetlidir ve dolayısıyla söz konusu durum, Sağlık Bakanlığınca mutlaka araştırılmalıdır.

- Türkiye genelinde şu ana kadar kaç doz Biontech aşısı, randevuya gelmeyenler nedeniyle çöpe gitmiştir?

- Sağlık Bakanlığı, söz konusu sorunun önüne geçebilmek için bir planlama yapmış mıdır?

- Yapıldıysa nasıl bir yolla sorunun önüne geçilmesi planlanmaktadır?”

PROF. DR. TUFAN TÜKEK NE DEMİŞTİ?

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Demirören Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle Biontech aşısı, sınırlı sayıda var. Ama randevusuna gelmeyenler olduğu zaman o kişinin aşısı çöpe gidiyor. Çünkü bu aşının saklama koşulları nedeniyle aşı eritildikten sonra tekrar dondurmanız mümkün değil. Mutlaka o anda kullanılması gerekiyor. Kullanılmadığı takdirde boşa gidiyor. Vatandaşlardan ricamız, bu aşılar çok kıymetli, boşa gitmemesi için aşı randevusunu aldığınız zaman mutlaka randevunuza gidin ve aşınızı yaptırın. Çünkü bir flakon 6 kişilik ve dondurulmuş vaziyette. Eritiyorsunuz, uygulamaya başlıyorsunuz. Diyelim ki, o flakondan 4 kişiye aşı yaptınız, geri kalan 2 kişi randevusuna gelmedi. O aşı dozları tekrar kullanılamıyor ve çöpe gidiyor. Dolayısıyla 2 kişinin aşısı boşa gitmiş oluyor. Gerçekten yazık, büyük israf. Bu durumda başka kişilerin de hakkı yenmiş oluyor. Şu dönem aşıya erişme imkanı bulamayan kişilerin de hakkı yenmiş oluyor.”