CİDDİGAZETE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan Politika Kurulları'ndaki isimler, kamuoyunda tepkiyle karşılandı. 11 bin 794 lira maaş alacak bu isimler arasında Aydın Doğan'ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ, Erdoğan'ın doktoru İbrahim Adnan Saraçoğlu, Barzani ile kuzey Irak'ta inşaat işleri yapan İlnur Çevik gibi tartışılan onlarca isim yer aldı.

SİCİLİ KABARIK

Ataması yapılan şaibeli isimlerden biri de eski bakan ve Ege Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Beril Dedeoğlu oldu.

Ahmet Davutoğlu hükümetinde bir dönem AB Bakanlığı yapan Dedeoğlu, FETÖ/PDY terör örgütünün medya kuruluşu olduğu için kapatılan Todays Zaman'da yazdı. Dedeoğlu aynı zamanda FETÖ’ye ait Samanyolu TV ve Mehtap TV’de program yaptı. Bu kuruluşlar kapatılınca, Dedeoğlu özgeçmişinden Todays Zaman, Samanyolu ve Mehtap TV ile ilgili bölümleri çıkarttı.

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YÖK üyeliğine atanan Dedeoğlu, bölünme açılımı döneminde de "akil adamlar" heyetinde yer alarak İç Anadolu Bölgesi’nde konferanslara katıldı.

TÜM YAKIN ÇEVRESİ FETÖ'DEN TUTUKLANDI

Dedeoğlu, Ege Üniversitesi'nde rektörlüğe atanınca, kendisinden önceki rektör Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun tarafından göreve getirilen dokuz fakülte dekanını görevden aldı. Beril Dedeoğlu’nun atadığı isimler arasında Prof. Dr. Rennan Pekünlü’ye kumpas kurulması sürecinde önemli rol üstlenen Fen Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı da yer aldı.

Kazancı, FETÖ soruşturmasında tutuksuz sanık olunca açığa alındı. Rektör Dedeoğlu, göreve gelir gelmez kendisinden önceki dönemde kurulan ve faaliyetlerini tamamlamayan OHAL komisyonunu da dağıttı.

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Fetullah Gülen’in talimatıyla kurulan ve FETÖ’nün politikalarının geliştirildiği Abant Platformu’nun 2011-2016 arasında yönetim kurulunda yer aldı. 2000’li yıllardan itibaren Abant Platformu toplantılarının büyük bölümüne katılan Dedeoğlu’nun ismi, 2011 yılından itibaren platform belgelerinde “yönetim kurulu üyesi” olarak ifade edildi.

ÜLKÜCÜLERİ ÇILDIRTAN ATAMA

Sicili FETÖ iltisaklarıyla dolu Beril Dedeoğlu, Ege Üniversitesi rektörlüğü döneminde, ülkücü Fırat Çakıroğlu'nun katili Nurullah Semo'nun öğrencilik hakkını yeniden elde etmesiyle ilgili kararın altına da imza atan isim olarak kayıtlara geçti.

Skandalın ortaya çıkması ülkücü camiayı ayağa kaldırdı. MHP grup toplantısında konuşan Bahçeli, "Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nın şehit olmasıyla ilgili her şey ortadayken Ege Üniversitesi, terörist ve öğrenci arasında ayırım yapmalı. Ege Üniversitesi, devam eden soruşturmayı tamamlamalı, teröristlerle bağını kesmelidir​" dedi. Büyük tepkilerin ardından üniversite disiplin kurulu, PKK'lı katil Nurullah Semo'nun öğrencilik hakkını yeniden kaldırmak zorunda kaldı. Geçmişi şaibeyle dolu bu isim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu"na atandı.

HEPSİ DEVLETE YÜK

Erdoğan'ın tasarruf tedbirlerinin konuşulduğu günlerde yaptığı 76 kişilik atamanın devlete maliyeti yıllık 10 milyon 756 lira olacak. Diğer yolluk vs masrafları hariç 11 bin 794 lira maaş alacak olan bu isimlerin cebine bir yılda 141 bin 528 lira girecek.

İŞTE TARTIŞMALI 76 KİŞİLİK O ATAMA LİSTESİ

- Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu: Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Mehmet Ali Yalçındağ, Dr. Osman Coşkun ve Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı.

- Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu: Prof. Dr. Abdullah Atalar, Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Ahmet Gündoğdu, Kemal Şamlıoğlu, Prof. Dr. Öktem Vardar, Selçuk Pehlivanoğlu, Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Prof. Dr. Umran S. İnan, Prof. Dr. Yavuz Atar.

- Ekonomi Politikaları Kurulu: Dr. Cemil Ragıp Ertem, Gülsüm Azeri, Hakan Yurdakul, Doç. Dr. Hatice Karahan, Korkmaz Karaca, Mehmet Ali Akben, Meltem Taylan Aydın, Nihat Zeybekci, Prof. Dr. Servet Bayındır, Yiğit Bulut.

Doların 1 TL olacağını söyleyen Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Bulut da atanan isimler arasında yer aldı.

- Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu: Adnan Tanrıverdi, Prof. Dr. Burhanettin Duran, Prof. Dr. Çağrı Erhan, Prof. Dr. Gülnur Aybet, Prof. Dr. H. Beril Dedeoğlu, Doç. Dr. İbrahim Kalın, İlnur Çevik, Dr. İsmail Safi, Doç. Dr. Mehmet Akif Kireçci, Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, Prof. Dr. Seyit Sertçelik.

Her iktidara yakın olmayı başaran ve Kuzey Irak'ta Barzanilerle ortak inşaat işleri yapan Cumhurbaşkanı Danışmanı İlnur Çevik de kurulda yer aldı.

- Hukuk Politikaları Kurulu: Ayşe Nur Bahçekapılı, Ayşe Türkmenoğlu, Prof. Dr. Burhan Kuzu, Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar, Mehmet Uçum, Mustafa Akış, Uğur Kızılca.

- Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu: Alev Alatlı, Havva Hümeyra Şahin, Hülya Soydan, Prof. Dr. İskender Pala, Mehmed Özçay, Murat Bardakçı, Orhan Gencebay, Rasim Özdenören, Prof. Dr. Ümit Meriç.

Türkiye'nin sanat politikaları, "akil adam" Orhan Gencebay'a emanet!

- Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu: Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu, Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Dr. Sema Ramazanoğlu, Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Dr. Ümmü Gülşen Öztürk, Zülfiye Füsun Kümet, Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel.

Erdoğan'a özel bitki kürleri hazırlayan kimya uzmanı Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu da Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu'nda yer aldı.

- Sosyal Politikalar Kurulu: Prof. Dr. Edibe Sözen, Dr. İbrahim Altan, Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, Dr. Mehmet Güllüoğlu, Dr. Murat Yılmaz, Prof. Dr. Vedat Bilgin, Prof. Dr. Vedat Işıkhan.

- Yerel Yönetim Politikaları Kurulu: Asım Aykan, Hayrettin Güngör, Dr. Hayri Baraçlı, Prof. Dr. Lütfi Akça, Dr. Mehmet Karabay, Oktay Saral, Refik Tuzcuoğlu, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Tarkan Oktay, Tuna Koç