CiddiGazete- Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, yabancılara vatandaşlık verirken vatanla ilgili tüm hakların da verildiğini, bunun Türk halkının seçme ve seçilme hakkının kısıtlanması anlamına geldiğini söyledi. Sayıların gizlendiğini belirten Özdağ, günde 180-200 kişiye vatandaşlık verildiğini savundu.

Özdağ, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Vatandaşlık verilenlerin isimlerinin Resmi Gazete'de yayımlanması uygulamasının sona erdirilmesini eleştiren Ümit Özdağ, vatandaşlık alanların Türk halkından gizlendiğini belirtti. Özdağ, ülke genelinde bir nüfus müdürlüğünde mümkün olan en az belgeyle günde 180-200 kişi arasında vatandaşlık işleminin yapıldığını ileri sürdü.

Vatandaşlık verilirken vatanla ilgili bütün hakların da verildiğini belirten Özdağ, "Bu, Türk halkının seçme ve seçilme hakkının kısıtlanmasıdır. Türkçe bilmeyen, Türk tarihini bilmeyen, Türk kültürünü bilmeyen, Türkiye'yle hiçbir manevi ilişkisi olmayan bu insanlar yarın seçimlerde bu ülkenin kaderini değiştirecek şekilde oy kullanacaklardır" ifadelerini kullandı.

Bunun demokrasiye ve hukuk devletine darbe olduğunu savunan Özdağ, 2017'den bu yana verilen vatandaşlık sayılarının Resmi Gazete'de yayımlanması şartıyla, verdiği rakamların yanlış çıkması halinde kamuoyundan özür dileyeceğini vurguladı.

Ümit Özdağ’ın yaptığı açıklamada vatandaşlık verilen sığınmacı sayıları ve uyrukları şöyle:

64 bin 543 Iraklı, 56 bin 385 İranlı, 13 bin 484 Pakistanlı, 37 bin 813 Afganistanlı, 3 bin 711 Mısırlı, 14 bin 928 Azerbaycanlı, 3 bin 846 Özbekistanlı, 4 bin 782 Türkmenistanlı, 1847 Ermenistanlı, 1734 Katarlı, 321 Birleşik Arap Emirlikleri, 437 Suudi Arabistanlı, 563 Ürdünlü.

NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ'NDEN ÖZDAĞ'A CEVAP

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alınmasına ilişkin olarak işlemlerin gizli bir yönetmeliğe göre yürütüldüğü iddiasını yalanladı.

Genel Müdürlükten yapılan açıklamada, "Bir milletvekilinin, sürekli kamu kurum ve kuruluşlarını hedef aldığı ve gerçek dışı beyanlarla kamuoyunu yönlendirmeye çalıştığı" belirtilerek, kanun ve yönetmeliklere uygun çalışan kurumların, sürekli bunları yalanlamakla uğraşmasından dolayı gerçek gündem ve işlerinden uzaklaşmasına neden olduğu" belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kazanılmasına ilişkin işlemler, 29 Mayıs 2009 tarihli, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ve Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik kapsamında yürütülmekte olup usul ve esasları da çok açıktır. Gizli bir yönetmeliğin varlığı ve buna göre işlemlerin yürütüldüğü iddiası büyük bir yalandır. Ayrıca 'Türk vatandaşlığını kazananların Resmi Gazete'de yayımlanmadığı' iddiasına ilişkin olarak, 2009 yılında kabul edilen Türk Vatandaşlığı Kanunu hükümleri yürürlüğe girdiği tarihte nasıl uygulanıyorsa bugün de aynı şekilde uygulanmaktadır. Daha önce de defaatle açıkladığımız gibi vatandaşlığa ilişkin tüm iş ve işlemler, devletimizin resmi kayıtları altında olmakla birlikte iddia edilen vatandaşlık sayıları da tamamen hayal ürünü olup dedikoduya dayanmaktadır."