CiddiGazete- CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yolcu garantisiyle bütçede kara deliğe dönüşen başta İstanbul Havalimanı olmak üzere havalimanlarını işleten iktidara yakın şirketlere kira ertelemesi ve indirimi yapılmasının iktidarın esnafı değil, yandaşları kolladığının göstergesi olduğunu vurguladı.

CHP’li Akın, “Yandaş şirketlerin çıkarı söz konusu olduğunda pandemiyi mücbir sebep kabul eden iktidar, kurdaki olağanüstü artışı da mücbir sebep kabul ederek dolar üzerinden verilen garantileri Türk Lirası’na çevirmesi için de siyasi irade göstermelidir” dedi.
Akın, pandemi dolayısıyla yolcu sayısı düşen havalimanlarını işleten şirketlere sağlanan kira ertelemesi, indirimi ve işletme hakkı uzatımıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

'İKTİDAR ESNAFIN YANINDA YER ALMADI'

“Pandemi nedeniyle aylardır dükkanı kapalı kalan esnafımızın artık dayanacak gücü kalmamıştır. İktidar kendi parti kongreleri lebalep dolu diye övünürken pek çok dükkanın kepenkleri kısıtlama dolayısıyla kapalı durumdadır. Esnafımız kira, fatura, sigorta primi gibi temel giderlerini karşılamayı bırakın evine ekmek götüremez hale gelmiştir. Yaklaşık bir yıldır devam eden pandemi koşullarında iktidarın geçen ay hatırladığı esnafa verilen destek de yetersiz kalmıştır. İktidar zor zamanda esnafın yanında yer almamıştır.

'ESNAFA DEĞİL, YANDAŞLARA DESTEK'

40 yıldır devlete vergi veren esnafımız adeta ölüm kalım mücadelesi verirken iktidar esnafın değil, yandaş şirketlerin yanında yer almayı tercih etmiştir. Başta İstanbul Havalimanı’nı olmak üzere pandemi nedeniyle yolcu sayısı düşen havalimanlarını işleten şirketlere kira ertelemesi, indirim ve sözleşme uzatma gibi desteklerin hayata geçirilmesi yönünde işlemler yapılmaktadır.

'DÖVİZ GARANTİLERİ LİRAYA ÇEVRİLMELİ'

İstanbul Havalimanı zaten kamu bütçesinde verilen yolcu garantisiyle adeta kara deliğe dönüşürken kira sözleşmesinin şirketler lehine ele alınması için yapılacak her bir işlem kamu yükünü daha da artıracaktır. Yandaş şirketlerin çıkarı söz konusu olduğunda pandemiyi mücbir sebep kabul eden iktidar kurdaki olağanüstü artışı da mücbir sebep kabul ederek dolar üzerinden verilen garantileri Türk Lirası’na çevirmesi için de siyasi irade göstermelidir.”