CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda, Anayasa Mahkemesi yeni üyesi Basri Bağcı'nın yemin törenine katıldı. Toplantıda Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yer aldı.

IRKÇILIK VURGUSU

Törende konuşan AYM Başkanı Zühtü Arslan, "Irkçılık ve yabancı düşmanlığı mevcut salgından daha tehlikelidir" açıklamasında bulundu ve "Bizim gibi olmayan, bizim gibi düşünmeyenlerin de hakları olduğunu düşünmemiz gerekir" dedi.

"Adaletin gözü bağlıdır. Tarafların kim olduğuna bakmadan adil yargılamada bulunur" diyen Arslan, "Yargının tarafsızlığı öncelikle bağımsızlığını gerektirir. Yargının bağımsızlığı anayasada çok net ifade edilmiştir. Terazi, kadim medeniyetlerde temel ölçülerden birisidir. Bu sayede kamu düzeni sağlanır. Adaleti sağlayan hukuk düzeni, toplum ve devlet için bir rahmettir. Hukuksuz kalan bir millet soluksuz kalan bir devlettir.

İki tarafı keskin kılıç hukukun üstünlüğünü vurgular. Bu üç unsur hayata geçirildiğinde adil yargılanma sorunları ortadan kalacaktır" ifadelerini kullandı.

AYM'nin verdiği kararlara da dikkati çeken Arslan, kararların yüzde 51'inin adil yargılanma hakkında olduğunu ifade etti.

BİREYSEL BAŞVURU UYARISI

"Bireysel başvuruyu başarıyla uygulayan hiçbir ülkede bizde olduğu kadar başvuru yapılmamaktadır. Mahkememize 2019'da 43 bin civarında başvuru yapılmış, yaklaşık 40 bin başvuru sonuçlandırılmıştır" ifadelerini kullanan Zühtü Arslan, "Türk yargı sisteminden ve idareden beklenen AİHM standartlarını dikkate almaktır. Amaç bütün ihlalleri gidermek değil, hukuk ve idari sistemi aynı ihlallerden men etmektir. Aksi halde bizim temel meseleleri çözmemiz mümkün olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

ANAYASA'NIN 138. MADDESİNİ HATIRLATTI

Yandaş medya, Zühtü Arslan'ın konuşmasını sansürleyerek verdi. Konuşmasında ders niteliğinde ifadeler kullanan Arslan, "Hakim adaletle hükmetmek zorundadır. Yargının bağımsızlığı Anayasa'nın 138. maddesinde çok net bir şekilde ifade edilmiştir.

Buna göre hiçbir organ, makam, merci, yargı yetkisinin kullanılmasında savcı ve hakimlere emir ve talimat veremez, tavsiye ve öneride bulunamaz" dedi.

DÜNYA MAKAMI KALICI DEĞİLDİR

Arslan, konuşmasının son bölümünde de ders niteliğindeki şu anekdotu anlattı: Afyon Kadısı görevden ayrılırken mahkeme defterine bir not düşüyor. "Dünya makamı hiç kimse için kalıcı değildir." Gerçekten de baki kalan mansıplar yani makamlar değil, bu kubbede bırakabileceğimiz hoş bir sedadır.