CiddiGazete- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararının "yerindelik denetimi kapsamında kaldığı" gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığına karar verdi.

MUSTAFA ŞENTOP NE DEDİ?

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı verdiği eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun vekilliğe iade edilmesi çağrılarına olumsuz cevap verdi.

Meclis’te yaptığı açıklamada AYM’nin verdiği kararın kesin hükmü ortadan kaldırmadığını savunan Şentop, kesin hükmün kaldırılması halinde konunun değerlendirilebileceğini söyledi. Şentop, bunun için de yeniden yargılama sürecini işaret etti.

Şentop, konu hakkında şu ifadeleri kullandı:

AYM kararı dikkatle okunduğunda kesin hükmü iptal ettiğine dair hüküm yok. Zaten böyle bir karar veremez. Verdiği ihlal kararı neticesinde AYM'nin kuruluş ve yargılama usüllerine dair kanunun 50. maddesinin 2. fıkrasına göre yeniden yargılama kararı veriyor ve ilk derece mahkemesine bu kararını gönderiyor. İlk derece mahkemesinin bu konuda vereceği karar önemli. Bizim baktığımız şey kesin hükmün hukuki varlığı ile ilgili durumdur. AYM'nin kararı bunu henüz ortadan kaldırmamıştır. Kesin hükmün ortadan kalktığı durumda bunu yeniden değerlendireceğiz.

TBMM, Türkiye'deki bütün kurumlarda olduğu gibi Anayasa, iç tüzük ve kanunlara göre hareket etmektedir. Şüphesiz hukukçu olmayanların diledikleri gibi değerlendirme yapmaları mümkündür. İfade hürriyeti vardır. İfade hürriyeti yalnızca doğru ifade yapma hürriyeti değildir. Yanlış değerlendirmeler, tamamen saçma değerlendirmeler de ifade hürriyeti kapsamındadır. Sonuç itibariyle Anayasa, iç tüzük ve kanunlara göre karar vermek zorundayız. Ancak kesin hükmün ortadan kalkması halinde değerlendirme yapılabilir.