CiddiGazete

Prototipi İtalya'da hazırlanan ve Bursa'da üretimi için fabrika kurulacağı açıklanan "yerli oto" tartışmaları Kanal İstanbul'u gölgede bıraktı.

26 Aralık 2019 tarihli ve 1945 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'nın eki olan kararın 2. maddesinde, yatırımın yer verilen nitelikleri kafa karıştırdı. Kararda, proje bazlı olarak desteklenecek yatırımın kapsam ve niteliğine ilişkin olarak, yatırım yerinin Bursa ili, yatırım konusunun elektrikli otomobil üretimi, başlangıç tarihinin 30 Ekim 2019 ve yatırım süresinin başlangıç tarihinden itibaren 13 yıl olup, yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebileceği kaydedildi.

Hükümet tarafından 2022'de seri üretime başlayacağı belirtilen fabrikaya 13 yıl yatırım süresi öngörülmesi, gerçekleşmezse yarısı kadar daha süre verilmesi kafa karıştırdı.

YERLİ OTODA GÜMRÜK VERGİSİ OLUR MU?

Ayrıca yatırım destekleri arasında yer alan "gümrük vergisi istisnası" yüzde yüz yerli olacağı söylenen otomobil için ayrı bir tartışmanın fitilini ateşledi. Araçların yurt dışından parça halinde alınıp Bursa'da montajlanacağı veya fabrikanın yetişmemesi halinde yurt dışında üretileceği de konuşulmaya başlandı.

DAHA ÖNCE 40 MİLYON EURO ÇÖP OLDU

2016 yılı başında İsveçli Saab’dan 40 milyon Euro’ya satın alınan platformda yerli üretim gündeme gelmiş, TIR’larla getirilen kamuflajlı araçlar çok tartışılmıştı. TÜBİTAK’ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğu ortaya çıkınca prototipler çöpe atıldı.