CiddiGazete- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en yakın müttefiklerinden biri tarafından yönetilen ve devletin bir kolu olarak faaliyet gösteren özel milis birliği Wagner Grubu, beş hafta önce para karşılığı Zelenski'yi öldürmek için Afrika'dan Kiev'e geldi.

Görevleriyle ilgili bilgiler Cumartesi sabahı Ukrayna hükümetine ulaştı ve saatler sonra Kiev'de Rus sabotajcıları şehirden püskürtmek için 36 saatlik bir "sert" sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Siviller de bu yasağa uymamaları halinde Kremlin ajanı olarak görülebilecekleri ve "tasfiye edilme" riskiyle karşı karşıya kalacakları konusunda uyarıldı.

Grubun faaliyetleriyle yakından bağlantılı bir kaynak, Ocak ayında Ukrayna'ya toplam 2 bin ila 4 bin paralı askerin geldiğini doğruladı. Bazıları ayrılıkçı doğu bölgeleri olan Donetsk ve Luhansk'a konuşlandırıldı. Belarus'tan da 400 kişi ülkeye girdi ve başkente doğru yola çıktı.

Paralı askerlere, Putin'in Zelensk ile müzakere ettiğini göstermek için kısa bir ara vermeleri söylendi ancak üst düzey üyelere yakın bir kaynağa göre, Wagner Grubu'na Rusya ve Ukrayna arasında hiçbir anlaşmaya varılmayacağı ve bunun sadece göstermelik bir çaba olacağı söylendi.

Paralı askerler Kremlin'den bir sinyal bekliyor. Gruba, önümüzdeki birkaç gün içinde işleyecekleri cinayetler için yüklü ikramiye ve hafta sonundan önce Ukrayna'dan güvenli çıkış sözü verildi.

Zelenski'ye ek olarak, ölüm listesinde başbakan, kabine, Kiev Belediye Başkanı ve her ikisi de işgalcilere karşı askeri mücadeleye katılan Vitali Klitschko ve eski boks şampiyonunun kardeşi Wladimir de dahil olmak üzere 23 kişi daha var.

Moskova geçen hafta işgal başlattıktan sonra, Zelenski ulusa seslendi ve Rus özel kuvvetlerinin başkentte kendisini "1 numaralı hedef" olarak aradığını iddia etti. Amerika kendisine kaçma şansı sunduğunda ise "Cephaneye ihtiyacım var, araca değil" cevabını verdi.

GRUBUN KURUCUSU 2017 YILINDA UKRAYNA VATANDAŞLIĞINA GEÇTİ

Wagner Grubu'nun, 2010'ların başında eski GRU Spetznazı (Özel Kuvvetler) Yarbayı Dmitri Utkin tarafından kurulduğu düşünülüyor.

Utkin, 2013'te GRU'ya bağlı 2. Tugayın 700 nolu bağımsız özel birimi komutanı olarak faaliyet gösteriyordu. Ukrayna istihbaratının Eylül 2017 tarihli açıklamasına bakılırsa Utkin, Ukrayna vatandaşlığına geçmişti.

Wagner özel bir askeri şirket olmasına rağmen, Putin'in dünya çapındaki projeleriyle yakından ilişkili. Şirket, Putin'in şefi olarak bilinen bir oligark olan Yevgeny Prigozhin'e ait.

Afrika ve Ortadoğu'da gizli operasyonlar yürüten grup, Ukrayna, Suriye ve Libya gibi iç savaşın yaşandığı mıntıkalara gönderildi. Grubun 2014'te doğu Ukrayna'da çıkan sorunlardan da sorumluğu olduğu düşünülüyor.