Bireyin dindarlığını hayatına yansıttığı, toplumun dayanışma ve kaynaşmanın yoğun olarak yaşadığı Müslüman toplumunun arınma ve yenilenme bilinciyle insani ve ahlâkî erdemlerin daha güçlü bir hal aldığı müstesna bir zaman dilimine girmiş bulunmaktayız.

Ramazan ayı Müslüman âleminin mübarek aylarından bir aydır. Diğer aylardan ayıran rahmet, merhamet ve günahlardan bağışlanmaya vesile olması onu faziletli kılar. Allah Rasulünün, "İnanarak ve karşılığını yalnız Allah'tan umarak Ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş günahları bağışlanır" müjdesi ile müslümanlık alemine umut aşılar, umutlarını tazeler.

Asırlardır din ile bağını koparmayan toplumumuzun aynı zamanda kültürünü de oluşturur. Din ve kültür arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Birliğimizin çimentosudur.

Ramazan ayı, oruç ve Kur' an ayı demektir. Nefsimizi terbiye ederken, düşünme var olma ve evrensel bütünlüğe varmaktır.

Ramazan ayı Kur'an-ı Kerim'in öğütlerini anlayacağımız ve bütünleşeceğimiz bir ay olmalıdır. Beraberinde İslam'ın tüm şartlarını barındırır. Esasında bütün ibadetlerin denklemi ve bölünmezliğidir. Oruç, bütün boyutlarıyla insanın yeniden var olmasını ve inşa etmesini sağlar.

Oruç Allah'a yakınlık, şükretme, bağışlanma isteği duygularının tecrübesi ve kazanımıdır. Birey inancını kendi için yaşar. İnancı (ibadetleri) ruhunun şekillenmesini ve sosyal hayata aktarmasını gerektirir. Yani bütünsel olarak işlevselleşmesidir. Ruhaniyetinin yumuşaması, diğer insanlara empati, sevgi, şefkat ve dayanışma duygularının artmasıdır.

Allah-insan ilişkisinin vasıtası olan ibadetler ahlaki boyutunu şekillendirir. Ahlakı güzelleştirir. Allah' ı hatırlatır ve kişisel sorumluluk duygusunu geliştirir. Bütün ibadetlerde varoluşsal bir boyut mevcuttur. Varlığının ve varlığın farkına varmayı sağlar. Umuyorum ki bu mübarek ay atmosferimizi yumuşatacak ahlaki değerlerimiz artacaktır.

Ramazan ayı ibadet ve ibadette sabırdır. Lakin ibadette gösteriş değildir. Birden fazla hatim izlenen hiç bir ayeti öğrenilmeden tefsir edilmeden sevap alma yarışı da değildir. Kur'an ın kelamlarını anladığımız dilden okuyacağımız ve idrak edeceğimiz fırsatlar ve imkanlar ayıdır. Ramazan abartılı israf şovuna dönüşen iftar sofraları da değildir.

Sevgili okurlarım, Ramazan ayımızı tebrik eder tüm insanlığa barış, sosyal adalet, kardeşlik, huzur getirmesini temenni ederim. Ruhumuza feyz, bedenimize şifa versin. Sağlık dileklerimle...