CiddiGazete- Günümüzde toplumsal, ekonomik ya da politik tüm konular sosyal medya üzerinde etkisini göstermekte ve tüm dünyanın görebileceği şekilde sosyal medyada yayılmakta. Sosyal medya, özellikle politik konularda algı yönetimi ve propaganda aracı olarak kullanılıyor. An itibariyle Rusların Ukrayna'ya girmesiyle birlikte sosyal medya üzerinden daha önce moral ve direnişi bozmak amacıyla Ruslar tarafından yapılan propaganda şu an da smart botlar aracılığıyla yapılmaktadır.

Peki Smart Bot nedir? SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, smart botlar hakkında şu bilgileri verdi: "Son günlerde bot ve smart-botlar yaygın olarak kullanılmakta. Elbette bu iş Rusların uzmanlık alanı. Bot, sosyal ağlarda otomatik biçimde paylaşım yapan ve gerçek insanları taklit eden hesapların geneline verilen isimdir. Bu taklitçi hesaplar beğeni, paylaşım ve yorum yapmaktadırlar. Bu bot hesaplar paylaşımların nasıl programlandıklarına bağlı olarak filmlerden alıntılar yapıp, hava durumunu ya da reklamları paylaşabilmektedir. Bunların dışında genellikle politik sebeplerden dolayı kullanılmaktadırlar. Bot hesapların Rusya-Ukrayna krizinde, Almanya'daki göçmen krizinde ve Amerika'daki başkan seçiminde aktif kullanıldığı görülmektedir.

Araştırmacılar, ABD'deki başkanlık seçimlerinden önce yayılan yalan haberlerin yüzde 70'nin muhtemelen 15 farklı bot hesaptan kaynaklandığını düşünmektedir. Karışlıklı beğenme ve retweet ile para karşılığında suni trendler yaratılmakta ve kullanıcıların dikkatini çekilmektedir. Yalan haberlerle sosyal medya üzerinden insanlara saldırmaktadırlar."

BOT VE SMART BOT ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Prof. Dr. Levent Eraslan, bot ve smart bot hesaplar arasındaki farkı şöyle açıkladı:

"Botlar belli kavramları bir araya getirirken ya da programlanma şekline göre belirli bir şablondan paylaşım yaparken, smart botlar belli kavramları bir araya getirerek anlamlı cümleler kurabilmektedir."

BOT HESAPLAR NASIL TESPİT EDİLİR?

Paylaşım yapan hesabın profili incelenmelidir:

- Kişisel paylaşımlar yok ise

- Algoritmanın ürettiği kullanıcı adında bir karışıklık hissediliyorsa, kişisel fotoğraf yok ise; varsa da bir ünlünün ya da rastgele bir fotoğraf var ise (çalıntı fotoğraf kullanan hesapların profil fotoğrafı "Google Görseller"de aranabilir)

- Bot hesapların bot takipçileri olacağından takipçilerinde bir gariplik var ise

- Gün içinde anormal bir paylaşım yapıyorsa (Günde 50 tweet bile şüphelidir)

- Aynı kişiyi retweet yapıyorsa ve aynı konularda paylaşım yapıyorsa;

Levent Eraslan, "Bu hesaplara şüphe ile yaklaşılmalıdır. Bot hesapları sosyal medya platformları da sevmez. O yüzden şüphelenilen hesaplar şikâyet edilmelidir" dedi.