CiddiGazete- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in seferberlik ilanının ardından güvenlik güçlerinin dün kararı kınayan protestolarda bin 300'den fazla kişiyi gözaltına aldığı iddia edildi.

The Guardian'ın haberine göre, bağımsız protesto izleme grubu OVD-Info, 38 Rus şehrinden derlediği bilgilere göre akşam geç saatlere kadar bin 311'den fazla kişinin gözaltına alındığını söyledi. Bu rakamlara Moskova'da en az 502 ve Rusya'nın en kalabalık ikinci şehri olan St. Petersburg'da 524 kişinin dahil olduğu belirtildi.

HAPİS CEZASI UYARISI YAPILDI

Rusya İçişleri Bakanlığı yetkilisi Irina Volk, Rus haber ajansları tarafından alıntılanan bir açıklamasında, görevlilerin küçük protestolar olarak adlandırılan girişimleri kısa sürede engellediğini söyledi. Volk, "Bazı bölgelerde, son derece az sayıda katılımcıyı bir araya getiren izinsiz eylemler düzenleme girişimleri oldu. Bunların hepsi durduruldu. Yasaları ihlal eden kişiler gözaltına alındı ve soruşturulmak ve sorumlulukları tespit edilmek üzere polis merkezlerine götürüldü" açıklamasında bulundu.

Moskova savcılığı protestoları organize etmenin ya da protestolara katılmanın 15 yıla kadar hapis cezasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Yetkililer diğer protestolar öncesinde de benzer uyarılarda bulundu. Dünkü protestolar, çatışmaların başladığı şubat sonundan bu yana ülke çapında düzenlenen ilk savaş karşıtı protestolar oldu.

NE OLDU?

Putin, dün tüm kanallarda yayınlanan halka sesleniş konuşmasında ülke çapında kısmi seferberlik ilan etti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını söyledi.