CiddiGazete- Geçtiğimiz günlerde hekimlere yönelik özlük haklarında iyileştirme yapılmasını öngören karar gündeme gelmişti. Kararın TBMM Genel Kurulunda geri çekilmesinin üzerine Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) bugün iş bırakma eylemi kararı aldı. Aile hekimleri, verilen sözlerin tutulmasını talep ederek, bu sene 3'üncü kez iş bırakma eylemi yapmış olacak.

Meclis'te görüşülen ve torba yasaya ek bir madde ile eklenen pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimler ve diş hekimlerine ise 5 bin lira zam yapıldığı duyurulmuştu. Düzenlemenin kabul edilmesiyle pek çok sağlık çalışanı tepki göstermişti. Tepkilere sebep olan düzenleme önerge Meclis'te geri çekildi. Düzenlemenin geri çekilmesinin ardından aile hekimleri, verilen sözün tutulmadığını ifade ederek, bugün iş bırakma eylemi kararı aldı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) öncülüğünde gerçekleştirilen iş bırakma eylemi ile aile hekimleri, sözlerin tutulması çağrısında bulunacak.

SAĞLIKTA ŞİDDET OLAYLARINA KARŞI YASAL DÜZENLEME GEREKLİ

Aile hekimlerinin özlük haklarının karşılanmadığını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Başkanı Kemal Noyan, hekimlerin birçok konuda yasal düzenleme beklediğini belirterek, "Hekimler olarak birçok beklentimiz var. Beklentilerimize karşı ise henüz bir düzenleme yapılmıyor. Bunlardan birisi sağlıkta şiddet konusu. Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının üzerine yasal bir düzenleme beklentimiz var. Ama halen bu konuda bir yasa oluşturulmadı" dedi.

HEKİMLERİN HAKLARI VERİLMEDİ

Salgının başında hekimlerin kahraman ilan edildiğini belirten Noyan, kahraman sağlık çalışanlarının birçok hakkının verilmediğini kaydederek, "Kahraman ilan edilmemize rağmen görevinin başında hastalıktan vefat eden hekimlerin şehit sayılmadı. Pandemi ile birçok kez gündeme gelen ve hekimlerin yurtdışına gittiği verileri ortada. Verilere rağmen hekimlerin gitmemesi için bir iyileştirme yapılmadı. Bunların dışında ise pandemi döneminde dünyada hekimler ödüllendirildi. 1 Temmuz itibarıyla ceza yönetmeliği uygulanmaya konuldu. Getirilen bu yönetmelik, hekimlerde moral ve motivasyon kaybına neden oldu" ifadelerini kullandı.

"TEPKİ OLARAK İŞ BIRAKMA EYLEMİ UYGULUYORUZ"

Türkiye'de pandemi ile ilgili olarak 120 milyonun üzerinde aşı yapıldığını hatırlatan Noyan, aşıların hastanelerle birlikte aile sağlığı merkezlerinde de yapıldığını belirterek, "Aşılama çalışmalarında aile hekimlerimiz başı çekti. Ancak bu çalışmalarımız ile yapılması gereken ek ödemeler eksik verildi. Ayrıca geçtiğimiz günlerde gündeme getirilen hekimlere zam konusu daha sonuçlanmadan Genel Kurulda geri çekildi. Bunlara tepki olarak biz aile hekimleri olarak bugün tüm Türkiye’de 3’üncü kez iş bırakma kararı aldık. Eğer Genel Kuruldan geri çekilen kararın tekrar getirilmesi durumunda aile hekimleri dışlanırsa süresiz iş bırakmada gündemimizde" dedi.