CiddiGazete- İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca, İngiltere hükümetinin talep ettiği 30 milyon doz yeni tip coronavirüs (Covid-19) aşısının üretimine başladıklarını açıkladı.

Oxford Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen ‘ADZ122’ adlı aşının üçüncü aşama kilinik deneyleri İngiltere, Brezilya, ABD ve Güney Afrika’daki yaklaşık 30 bin katılımcı üzerinde sürüyor ve aşı henüz kitlesel kullanım için onay almadı.

Ancak Oxford Aşı Grubu Direktörü Profesör Andrew Pollard, Oxford Üniversitesi'nin Covid-19 aşısı hakkında bu yıl karar merciilerinin önüne koymaya yetecek kadar klinik araştırma verisinin olduğunu açıkladı.

‘EN İYİ SENARYO, GELECEK YIL’

NTV’nin aktardığına göre, İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise konuya ilişkin şunları ifade etti:

“AstraZeneca ile halihazırda 30 milyon doz aşıyı kapsayan bir sözleşmemiz var. Bu dozları onaylanmadan önce üretmeye başlıyorlar ki onay geldikten sonra hemen halka dağıtılmak için hazır olsun. En iyi senaryoda aşının gelecek yılın ilk birkaç ayında kullanılmasını bekliyoruz” dedi.

AŞI ÇALIŞMALARI

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.

İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 28 Ağustos itibarıyla dünya genelinde Covid-19'a karşı 33 aşı adayı klinik deneme, 143 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.