CiddiGazete- Salgının başında 'sürü bağışıklığını' savunduktan sonra coronavirüse yakalanan ve tedavi gören İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bugün göreve döndü. Göreve dönüşünün ilk gününde İngiltere Başbakanlık Ofisi'nden tüm dünyaya seslenen Boris Johnson'ın açıklamaları şöyle:

“Sosyal mesafenin ne kadar zor olduğunun farkındayım. Sabırsızlığınızı anlıyor, karantinanın sonuçlarını görebiliyorum. Çabamızda ve oluşabilecek diğer risklerde geri adım atmaya karşıyım. İlk aşamadaki bu anlaşmazlığının sonuna geliyoruz ve tahminlere karşı çıkıyoruz. Siper olmuş Ulusak Sağlık Sistemi'ne sahibiz.

Salgınla mücadele ilerleme kaydediyoruz, pik sürecini geçtiğimizi gösteren işaretler var. 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük meydan okumayla karşı karşıyayız. İngiltere halkına bir kez daha teşekkür ediyorum. Ulusal Sağlık Sistemi çalışanlarına fon sağlamak için iş yerlerini açmalıyız. Bu virüs her gün yeni acılar getiriyor. Şeffaf olmalıyız. Mevcut durumunuzu koruyabilir, Ulusal Sağlık Sistemi'ni korumaya yardımcı olabilirseniz, birlikte virüsü yenebileceğimizden hiç şüphem yok. Salgında ilk aşama sona erdiğinde devam etme zamanı gelecek, o zaman tedbirleri kaldırma zamanı da gelecek.”

YOĞUN BAKIMA ALINMIŞTI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson 27 Mart'ta coronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından kendini evde karantinaya almış, semptomlarının kötüleşmesi üzerine 5 Nisan'da St. Thomas Hastanesi'ne kaldırılarak yoğun bakıma alınmıştı. Oksijen tedavisi uygulanan ve solunum cihazına bağlanmadığı belirtilen Başbakan Johnson, 6 Nisan'da kaldırıldığı yoğun bakım servisinden 9 Nisan'da çıkmış, 12 Nisan'da ise hastaneden taburcu edilmişti.

AÇIKLANANDAN FAZLA ÖLÜM

İngiltere'de coronavirüse bağlı 20 bin 319 can kaybı yaşanırken, ülke genelinde 148 bin 377 vaka kayıtlara geçti. Ülke genelinde bakım evlerinde gerçekleşen ölümlerin hastanedeki ölümlerle beraber duyurulmaması nedeniyle gerçek ölü sayısının çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

Ülkede 23 Mart'ta alınan önlemler kapsamında halkın evden çıkmasına sınırlama getirilirken, marketler ve eczaneler hariç tüm ticari işletmeler kapatılmıştı. Kısmi karantina önlemleri, 16 Nisan'da 3 hafta daha uzatılmıştı.