CiddiGazete- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Çin merkezli Sinovac şirketi tarafından üretilen coronavirüs (Covid-19) aşısı CoronaVac için “Acil Kullanım Onayı” vermesinin ardından dün akşam ilk olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri aşı yaptırdı. Bu sabah ise Türkiye genelinde sağlık çalışanlarına aşı yapılmaya başlandı.

Dün akşam Çin aşısı yaptıran Prof. Dr. Necmi İlhan ve Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, CNN Türk'te Uğur Önver'in sunduğu Mercek Altında programına katılarak merak edilen soruları cevapladı.

Prof. Dr. Necmi İlhan’ın açıklamaları özetle şöyle:

"Önümüzdeki hafta içinde 30 milyon doz daha gelecek. Planlamamız dahilinde gidilecek. 28 günü gelenlere tekrar yapılacak. İnşallah Ramazan Bayramı’na kadar yüzde 50-60, büyük kısmına ulaşacağımız düşüncesindeyim.

Göçmenler üzerinde de bir planlama yapılıyor. Göçmenlerde 60 yaş üstü sayısı çok az. göçmen sağlık merkezlerinde yapılacak.

AŞI OLDUM BANA BULAŞMAYACAK MI?

Bu anlama gelmiyor. Akıllarda çok soru var. Biz Türkiye olarak yüzde 91 olarak koruyor açıklamasını yaptık. Brezilya ise sonuçları 3 gruba bölerek açıkladı. ‘Ağır geçirmeye yüzde 100 etkili’ dedi. Aşı olsak da hastalanabiliriz. Maske-mesafeye devam etmeliyiz. Aşı ağır ve orta düzeyde hastalık geçirmemize engel olacak.

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI

En erken Mayıs ayında olabileceğiz. Türk sağlık çalışanları çok yetkin. Benim önerim sıranız geldiğinde aşı olmanız yönünde. Beklemeye tahammülümüz yok. Ben de aşı oldum. Bende hiçbir şey olmadı. Hiçbir şikayetim yok. Aynı şekilde devam ediyoruz.

AŞIDAN SONRA NE ZAMAN GÜVENDE HİSSEDEBİLİRİZ?

Aşı oldum diye önlemleri bırakmadım.Aşı olduktan sonra 3-4 haftadan sonra antikor belirli düzeye geliyor diyebiliriz. Mutasyonu engeller mi, evet.

HASTANE ÇALIŞANLARI NE ZAMAN AŞILANACAK?

Sağlık kuruluşu içindeki herkes sağlık çalışanı bizim için. 1 milyon 60 bin sağlık çalışanından 100 bini doktor.

EMZİREN ANNELER AŞI OLACAK MI?

Emziren annelerin biraz daha beklemesi gerekiyor. Aile hekimine danışması tavsiyemiz.

GÜNLÜK KAÇ AŞI YAPILACAK?

Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’ın açıklamaları özetle şöyle:

Günlük 1.5 milyon kapasitemiz var. Randevulu sistem olduğu için ortalama 5-6 günde tüm sağlık çalışanları başlanacaktır.

ALERJİK RİNİT HASTALARININ AŞI OLMASI GEREKİR Mİ?

En sık karşılaşan etkiler baş ağrısı, halsizlik gibi. Dün Necmi ağabey ile aşı olduk. İlk başta aşı uygulama bölgesinde ağrı oldu. Nadir de olsa bu yan etkiler olabilir. 48 saatte bunlar geçebiliyor. Alerjik rinit bende de var. Ben aşı oldum. Herhangi bir riskle karşılaşmadım. Her türlü alerjik reaksiyona karşı hazırlıklar yapılmış durumda. Rehberler yapıldı. Alerjik durumda karşılaşıldığında aşı uygulama bölgesinde rehberler bulunuyor.

AŞI OLANLARA ANTİKOR TESTİ YAPILACAK MI?

Rutin bir antikor ya da alerji testi yapılmayacak. Hastalığı geçiren arkadaşlarımız oldu. Antikor seviyesi istenen düzeye oluşmadı. Antikor oluşması bir sorun oluşturmuyor. Aşı öncesinde antikor ya da alerji testi uygulanması olmuyor.

AŞI SIRAMIN GELDİĞİNİ NEREDEN ÖĞRENEBİLECEĞİM?

E-Nabız’da randevu al bölümünde tıklandığında KOVİD-19 aşısı için randevu al bölümü var. Sıra kendisine gelmemişse 10 gün sonra tekrar deneyiniz gibi bir uyarı çıkacak. Kişinin sırası gelmiş ise, bir randevu tarihi ve saati atanması mümkün olacak. Aşı vasıtasıyla toplumsal bağışıklığı belirli bir seviyeye çıkaralım.

ENJEKTÖRLER ATILIYOR MU?

Sosyal medyada akşam bir tartışma vardı. Daha önce işte bu deneme aşamasında uygulanan enjektörlerin aşı uçlarının kısa olduğu, dün bize uygulanan aşı uçlarının uzun olduğu; efendim işte bizim bir inaktif aşıyı değil de mRNA aşısı olduğumuza yönelik bir karalama haberi vardı. Aslında alakası yok. Bir tanesi hazır enjektörler halinde gelen formdu, onlar daha küçük iğneliydi. Bize uygulanan ise flakonların içinden çekildiği için uygun boyuttaki enjektörler kullanılıyordu. Tamamen aradaki fark bundan ileri geliyor.

Artı bizim şu anda sadece aşı anlamında değil yaptığımız tüm enjeksiyonlarda, kullandığımız her türlü enjektör, şırınga dediğimiz eski ismiyle; tıbbi araç gereç, tek kullanımlık. Kullanıldıktan sonra özel kutularda muhafaza ederek atıyoruz.

İKİNCİ DOZUN GELMESİNDE SIKINTI OLUR MU?

İlgili ülke ve firma ile alakalı. Brezilya’da da acil kullanım için onay çıkacak. Çin’den çıkışlar artacaktır. Böyle bir risk var mı? Var. 47 milyon aşının Şubat’a kadar ülkemize gelmesiydi. Bir sıkıntı yaşanacağını açıkçası düşünmüyorum.

KAYNAK: Hürriyet