Yıllardır fiili hizmet zammı bekleyen sağlık çalışanlarına bu hak verildi. Yeni düzenleme ile başta doktor, diş hekimi, hemşire, eczacı olmak üzere sağlık alanında çalışanlara yılda 60 gün yıpranma payı hakkı tanındı. Böylece 400 bine yakın çalışan erken emekli olabilecek.

Dört yıldır sürekli gündemde olan ancak bir türlü gerçekleşemeyen sağlık çalışanlarına "fiili hizmet zammı" ya da başka adıyla "yıpranma payı" veya "erken emeklilik" imkanı Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya girdi. Böylece 400 bine yakın sağlık çalışanına yıllardır beklediği erken emeklilik hakkı da verilmiş oldu.

Peki, yeni düzenlemeden kimler, nasıl yararlanacak? Kanunda, bu haktan yararlanacak olanlar, "insan sağlığına ilişkin işlerde" çalışanlar olarak geçiyor. Biraz daha açarsak başta doktor, hemşire, eczacı olmak üzere; diş hekimi, fizyoterapist, sağlık bakım teknisyeni, klinik psikologları, fizik tedavi uzmanlarına fiili hizmet zammı verilecek.

KİMLER YARARLANACAK?

Kısaca, fiili hizmet zammı nedir; ona da kısaca değineyim. Çalıştıkları mesleklere göre yıprananların erken emekli olabilmeleri için her bir çalışma yılına, mesleğine göre değişen sürelerde 60-80-180 gün ekleniyor. Böylece çalışanlar, 360 gün prim öderken, 60 gün fiili hizmet zammı ekleniyorsa, 420 gün prim ödemiş sayılıyor.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın yazısına göre; 3 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya giren düzenlemeyle de sağlık çalışanlarına yılda 60 gün yıpranma payı, yani fiili hizmet zammı verilecek. Böylece sağlık çalışanları 360 gün prim ödeyecekler ancak 420 gün prim ödemiş sayılacaklar. Bir başka ifadeyle de 12 ay çalışacaklar, 14 ay çalışmış sayılacaklar. Bu durumda da 6 yıl çalışan bir sağlık çalışanı, 7 yıl çalışmış sayılacak. Bu da şu anlama geliyor: 30 yıl doktorluk yapan bir çalışan, 35 yıl çalışmış sayılacak ve erken emekli olacak, emeklilik maaşı da erken bağlanmış olacak. Ayrıca 5 yıl fiili hizmet zammını elde eden çalışan, 2,5 yıl daha erken emekli de olabilecek.

GEÇMİŞ YILLARI KAPSAMIYOR

Tabi, bu hakkın elde edilebilmesinin de bazı şartları var. Sağlık çalışanlarının yıpranma hakkı, kanunun yayımlandığı 3 Ağustos tarihinden itibaren geçerli olacak ve bu tarihten sonraki çalışma sürelerine fiili hizmet zammı uygulanacak. Bu tarihten önceki çalışma süreleri dikkate alınmayacak. Daha açık bir anlatımla, kanun geriye dönük uygulanmayacak. Şartlardan biri de sağlık çalışanlarının erken emeklilik hakkından yararlanabilmesi için 10 yıl sağlık alanında çalışmış olması, 3 bin 600 prim gün sayısına ulaşması gerekiyor.

İLAVE EMEKLİLİK İKRAMİYESİ

Yeni düzenlemeyle sağlık çalışanlarına emekliliklerinde ilave ikramiye de ödenecek. Böylece çalışanlar fiili hizmet zammıyla hem erken emekli olacaklar, hem de emekli aylıklarına zam yapılacak. Buna göre; pratisyen hekimler bin 533 lira, uzman hekimler de 2 bin lira emeklilik maaşlarına ek ödeme alacak.