CiddiGazete- Dünya ve ülkemiz Mart ayından beri coronavirüs ile mücadele ederken, bu virüsün yol açtığı hastalığın daha ağır seyretmesini önleyen zatürre aşısı eczanelerde bulunamıyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, coronavirüsün üst solunum yollarından vücudumuza girdiğini ve alt solunum yollarında zatürre hastalığına sebep olduğunu söyleyerek, “Her eczaneye bir tane olacak adette dahi dağıtımı yapılamayan aşılar sebebiyle vatandaşlar zatürre aşısı bulmakta zorlanıyorlar. Aşılar bir an önce kolay bulunabilir hale getirilmelidir” dedi.

‘ZATÜRRE AŞISI CORONAVİRÜS AŞISI DEĞİLDİR’

Saydan açıklamasında şunlara yer verdi:

“Aşılama dünyada ve ülkemizde bulaşıcı hastalıklara karşı en önemli koruyucu sağlık hizmetidir. Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtarıyor.

Coronavirüsün aşı çalışmaları tüm dünyada sürerken, aşı bulununcaya kadar kendimizi ve etrafımızı korumaya ve dikkatli olmaya devam etmemiz gerekiyor. Bağışıklık sistemimiz sağlam olmalı, bunun için de aşılardan yardım almalıyız.

Zatürre; akciğer iltihaplanmasıdır ve bu hastalığı yapan bakteridir. Özellikle coronavirüse yakalanan hastalarda alt solunum yollarında oluşan ve müdahale edilmezse ölümcül olan bir hastalıktır.

Zatürre aşısı coronavirüs enfeksiyonuna karşı kişiyi korumuyor, ancak eşlik eden enfeksiyonların sayısını azaltıyor ve bağışıklık sistemini uyararak gerçek bakteri ile karşılaştığında daha kolay veya daha az ilaç kullanarak bu hastalığın tedavi edilmesini sağlıyor.”

‘İKİ TİP ZATÜRRE AŞISI VAR’

İki tip zatürre aşısı bulunduğunu belirten Nurten Saydan şöyle devam etti:

“Polisakkarit Pnömokok Aşısı ve Konjuge Pnömokok Aşısı. Eczanelerimizde satılan konjuge aşı ömür boyu koruma sağlıyor ve fiyatı 344.17 TL’dir. Polisakkarit aşı ise 5 yıllık bir koruma sağlıyor ve fiyatı 68.86 TL’dir. Ancak bu aşılar eczane başına neredeyse ayda bir kutu ulaştığı için vatandaşlarımız eczanelerimize geldiği zaman bu aşılara ulaşamamaktadır.”

KİMLER ÜCRETSİZ AŞI OLABİLİR?

Devletin şu an için 65 yaş üstü ve kronik hastalara bu aşıların ücretsiz olarak yapılmasını sağladığını ifade eden Saydan şunları kaydetti:

“65 yaş üzerindekiler ile 18-64 yaş arasındaki KOAH, astım, diyabet, kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, kanser gibi eşlik eden hastalığı olan risk gruplarına zatürre aşılarının Aile Sağlığı Merkezleri’nde ve aşıya erişimin mümkün olduğu hastanelerde ücretsiz uygulaması Sağlık Bakanlığınca başlatılmış olup, ellerinde yeterli aşı bulunan sağlık kuruluşları bu aşıları hastalara yapmaktadır.

‘SORUMLUSU ECZACILAR DEĞİL’

Eczanelerimizden ise bu aşılar ücretli olarak temin edilebilmektedir. Ancak yok denecek kadar az gelen aşılar sebebiyle maalesef vatandaşlarımız eczanelerimize geldiklerinde bu aşılara ulaşamamaktadır. Bu vesile ile; vatandaşlarımızın eczanelerimizde bu aşıları bulamamasının sorumlusunun eczacılar olmadığını, bu aşıların kolay bulunabilir hale getirilmesi gerektiğini kamuoyunun bilgisine sunarız.”