CiddiGazete- Coronavirüsün en çok mutasyona uğramış türü olarak bilinen ve Delta varyantından çok daha bulaşıcı olduğu tespit edilen Omicron varyantı dünyayı sardı. 2019 yılından beri 5.4 milyondan fazla insanın yaşamını yitirdiği coronavirüs salgınında Omicron paniği acı rekorları da beraberinde getirdi.

Çok daha bulaşıcı olduğu belirtilen ve semptomları arasında gece terleme, boğazda ağrı, boğuk ses ve kırgınlığın olduğu Omicron varyantı dünya genelinde yayılmasını hızla sürdürüyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve ABD'de günlük coronavirüs vakalarında inanılmaz sayılar ortaya çıktı.

Birleşik Krallık'ta önceki gün 98 bin 515 olan günlük coronavirüs vaka sayısı dün 129 bin 471'e çıkarak rekor kırdı. Öte yandan Fransa'da da salgının başladığı günden beri en yüksek coronavirüs vaka sayıları açıklandı. Fransa'da dün 179 bin 807 insanda coronavirüs tespit edildi.

YUNANİSTAN'DA BİR GÜNDE İKİ KAT ARTTI

Yunanistan'da da benzer bir artış yaşandı... Önceki gün açıklanan coronavirüs vakalarının iki katından fazla artış yaşanan Yunanistan'da 21 bin 657 insanda coronavirüs tespit edildiği duyuruldu. Yunanistan yönetimi vaka sayılarındaki artışı engellemek ve sağlık sistemi üzerinde baskı olmaması için yeni önlem ve kısıtlama kararı aldı.

Yetkililer 3 Ocak'tan itibaren bar, gece kulübü ve restoranların gece kapanmasına karar verirken, kapalı alandaki müşteri sayısına da kısıtlama getirdi.

EN YOĞUN VAKA SAYISI DANİMARKA'DA

Salgının başladığı günden beri yüksek aşılama ve sıkı önlemlerle vaka sayılarının düşük seyrettiği Danimarka ve İzlanda'da da vaka sayıları rekor kırdı.

Danimarka'da her 100 bin kişide bin 612 insanda coronavirüs tespit edilirken, en yoğun ve yüksek enfeksiyon seviyesi olarak kayıtlara geçti.

ÖLÜM SAYISINDA REKOR KIRILDI

Dördüncü coronavirüs dalgasının içinde olan Polonya'da yapılan açıklamada, 794 insanın Covid-19'a bağlı sebeplerle yaşamını yitirdiği açıklandı. Bu seviye salgının başladığı günden beri en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.

Ülkede son 24 saat içinde 15 bin 571 coronavirüs vakası tespit edilmişti.

TÜRKİYE'DE 2.5 AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Türkiye'de coronavirüsün Omicron varyantının yayılmasıyla birlikte vaka sayıları art arda ikinci günde de keskin artış kaydederek iki buçuk ayın en yüksek seviyesi olan 32 bin 176'ya yükseldi.

Günlük yukarı ve aşağı oynamalara rağmen Ekim ortasından 30 binin üzerindeki seviyelerden düşüş eğilimine giren ve ay başından bu yana 20 binin altında seyreden vaka sayısı hafta başında yüzde 30 ile neredeyse tüm yılın en keskin artışını dün de yüzde 23 artış kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter’da yaptığı açıklamada, "Vaka sayılarını 20 bin düzeyine indirmek ciddi bir başarıydı. Omicron varyantının hızlı yayılması sebebiyle şimdi bir artış trendine girildiği görülüyor" dedi.

Aşılanma çağrısını tekrar eden Koca, "Omicron varyantının yol açtığı risk nedeniyle, hatırlatma dozunun öneminin arttığını, aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenlerin bu dozu yaptırmaları gerektiğini ısrarla ifade etmek istiyoruz" ifadelerini kullandı. Koca, 12 Aralık'ta Türkiye'de altı kişide Omicron varyantı tespit edildiğini açıklamış, hafta sonunda ise yeni coronavirüs vakalarının yüzde 10'dan fazlasının Omicron kaynaklı olduğunu belirtmişti.

ABD'DE YARIM MİLYON GÜNLÜK VAKA

Coronavirüs salgınının merkez üssü olarak bilinen ABD'de de günlük coronavirüs vaka sayısında tarihi bir eşikten geçildi. Yapılan son açıklamada ülkede 512 bin 553 kişide coronavirüs tespit edildiği belirtildi.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre bu artış salgının başladığı günden beri yaşanan en yüksek vaka artışı oldu. ABD'de bir önceki rekor 8 Ocak 2021'de açıklanan 294 bin 15 vakaydı.

DSÖ'DEN UYARI: RAKAMLARA TEPKİSİZ KALMAYIN

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü'nün üst düzey isimlerinden Maria Van Kerkhove açıklamalarda bulundu. Twitter üzerinden kamuoyunu bilgilendiren Van Kerkhove, "Artan vaka sayılarına karşı tepkisiz kalmayın. Ölen ve hastalanan her kişi bir insan, bir aile ferdi, bir arkadaş ya da sevdiğiniz biri... İlgisiz kalmayın" dedi.

Van Kerkhove, şu ifadeleri kullandı: "Omicron daha hafif geçse de vaka sayılarında ve hastaneye kaldırılanlarda rekor seviyede artış görüyoruz. Daha iyisini yapabiliriz. Bu pandemiyi bitirmeliyiz."