CiddiGazete- Oxford Üniversitesi ve ilaç şirketi AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği yeni tip coronavirüs (Covid-19) aşısının son aşamadaki klinik testleri, bir deneğin aşıya olumsuz tepkiler vermesi üzerine askıya alındı.

AstraZeneca tarafından yapılan açıklamada, bir denekte "açıklanamayan bir hastalığın" ortaya çıkmasından sonra testlerin durdurulduğu belirtildi ve bu, "rutin bir prosedür" olarak tanımlandı.

Açıklamada, yaşanan durumun arkasındaki nedenlerin araştırılmaya başlandığı belirtildi.

DOKUZ ÇALIŞMA SON AŞAMADA

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde yeni tip coronavirüse karşı 176 farklı aşı çalışması yürütülüyor. Bu çalışmalardan 33’ü insan üzerinde denemeler aşamasında. Dokuz çalışma ise test sürecinin son aşamasında bulunuyor.

30 BİN DENEK KATILIYOR

Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca'nın birlikte geliştirdiği aşı, etkili olma olasılığı yüksek çalışmalar arasında sayılıyor ve yakından izleniyor.

Aşının birinci ve ikinci test aşamaları başarıyla tamamlandı. Kısa bir süre önce üçüncü aşamaya geçildi. Bu çalışmalara, ABD, İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika'da yaklaşık 30 bin denek katılıyor.

İKİNCİ KEZ ASKIYA ALIYOR

Oxford Üniversitesi'nden bir sözcü, "Böylesine büyük testlerde, tesadüfen bazı hastalık vakaları ortaya çıkabilir ancak bunların dikkatli bir şekilde bağımsız birimlerce kontrol edilmesi gerekir" açıklamasını yaptı.

Oxford'un geliştirdiği aşının test çalışmaları ikinci kez askıya alınıyor. Böyle durumlarda, testlerin olayın incelenmesinin ardından genellikle kısa bir süre içerisinde yeniden başlıyor.

HASTALANAN DENEK İNGİLTERE’DE

Konuyla ilgili haber ilk olarak sağlık ve ilaç sektörüyle ilgili haberler yapan Stat News web sitesi tarafından duyuruldu.

Stat News'un haberinde, hastalanan deneğin İngiltere'de olduğu ancak vücudunun verdiği ters tepkinin detaylarının bilinmediği belirtildi. Haberde, deneğin hayati tehlikesinin bulunmadığı, birkaç gün içerisinde iyileşmesinin beklendiği aktarıldı.

KAYNAK: BBC Türkçe