CİDDİGAZETE

Avustralya’da bir üniversitede yapılan araştırma sigara paketlerinin üzerine basılan fotoğrafların, etkisini kaybettiğini ortaya çıkardı. Paket üzerine basılan ‘caydırıcı’ görüntüler yerine, sigaraların üzerine yazılan cümlelerin daha etkili olduğu sonucuna varıldı.

James Cook Üniversitesi’nde yapılan araştırma sigara içenlerin, sigara paketlerinin üzerine ‘caydırıcı’ olması için basılan fotoğraflara duyarsızlaştığını gösterdi. Üniversitede yapılan araştırmaya, sigara içen ve içmeyen olmak üzere 2 binden fazla denek katıldı. İnsanları sigarayı bırakmaya veya sigara içmeye başlamaları konusunda teşvik etmek için, mevcut ve yeni yaklaşımların ne kadar etkili olduğunu araştırıldı.

Araştırmayı yöneten Aaron Drovandi, paketlerin üzerindeki görüntülere duyarsızlaşmanın sebebinin “tekrar süreci” olduğunu söylüyor. Drovandi, “İğrenç bir görüntüye bakmanın insanlar üzerinde etkisi olur. Ancak, aynı görüntüye defalarca bakarsanız etkisi zamanla azalır” diyor. Drovandi, “Sigaraların üzerine, içilen sigara başına ‘hayattan kaybedilen dakikalar’ gibi cümlelerin yazılması daha etkili” diye ekliyor.