CiddiGazete- Sinovac firmasının ürettiği coronavirüs aşısının yeni sevkiyatı dün yapıldı. Aşıları taşıyan uçak Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Gelen aşı miktarı Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmazken, ilk gelen partinin 1 milyonun üzerinde olduğu ifade ediliyor. Çin'den gelen aşılar, havalimanındaki gümrük işlemlerinin ardından Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'na nakledildi.

1 MİLYONUN ÜZERİNDE İDDİASI

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, aşıların yeni partisini taşıyan uçağın dün sabah saatlerinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptığı bildirildi. Bu sevkiyatla Coronavac aşısının, birkaç haftalık aradan sonra tekrar Türkiye'ye ulaştığı belirtilen açıklamada, "Çin'den gelen aşılar havalimanında gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Aşı ve İlaç Deposu'na nakledildi. Aşılar gerekli kontrollerin ardından Türkiye genelinde hastanelere ve aile sağlığı merkezlerine sevk edilerek kullanıma sunulacak" ifadelerine yer verildi. Çin firması ile toplam 100 milyon doz aşı için anlaşma yapıldığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı, gelen aşı miktarını açıklamadı, ancak edinilen bilgiye göre, ilk gelen dozun 1 milyonun üzerinde olduğu ve ay sonuna kadar sevkiyatın süreceği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, dün saat 14.05 itibarıyla 14 milyon 709 bin 798’i birinci doz, 10 milyon 634 bin 981’i ikinci doz olmak üzere toplamda 25 milyon 344 bin 779 doz aşı uygulaması yapıldı. Kritik görevde bulunan kişilerin aşılanması sürerken, yeni gelecek aşılarla birlikte aşı sırasının 50-54 yaş arası vatandaşlarla devam etmesi bekleniyor.

SİNOVAC AŞISI TÜRKİYE'DE DE ÜRETİLECEK

Sinovac'ın CEO'su Yin Weidong, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 5 ülkeye aşının üretim lisansının verildiğini açıkladı. Weidong yaptığı açıklamada, şu ana kadar Endonezya ve Brezilya’ya 50 milyon, Türkiye’ye ise 20 milyon doz aşı gönderildiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.

Weidong, bu kapsamda Türkiye dahil 5 ülkeye üretim lisansının verildiğini, dolayısıyla da aşının artık bu ülkelerde üretileceğini ifade etti.

Sinovac CEO'su, söz konusu ülkeler arasında Türkiye ile birlikte Brezilya, Endonezya, Malezya ve Mısır'ın olduğunu belirtti.