CiddiGazete- ABD Başkanı Donald Trump, sosyal mesafe kurallarıyla ilgili tavsiye kararlarını yaz başına kadar uzatabileceğini açıkladı.

Trump, Corona Virüsü ile Mücadele Görev Gücü ile düzenlediği günlük basın toplantısında halka çağrı yaptı. Trump, coronavirüse karşı ivmeyi düşürmemek için herkesin sosyal mesafe kuralları ve gönüllü maske kullanımına uyması gerektiğini kaydetti.

Trump, 1 Mayıs’a kadar planlanan sosyal mesafe kurallarını gerekirse yaz mevsimi başına kadar uzatabileceklerini söyledi. En kötü sürecin yaz başında sona ermesini beklediğini belirten Trump, "Güvende hissedene kadar bu kuralları uzatmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

HİDROKSİKLOROKİN TARTIŞMALARI

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Trump, son yapılan bir araştırmaya göre corona tedavisinde bir yararı olmadığı bildirilen sıtma ilacı hidroksiklorokini neden artık destekleyen açıklamalar yapmadığı şeklindeki bir soruya ise, "Böyle bir destekte bulunmadım. Neden böyle söylüyorsunuz? Ne olacağını göreceğiz. Birçok iyi sonuç gördüm. İyi olmayan bazı sonuçlar da gördük. Bilmiyorum. Bir olumsuz sonuç okudum ama çok sefer de iyi şeyler okudum. Sıtma için, lupus ve başka hastalıklar için harikaydı. Ama daha birçok araştırmadan sonra ne olduğunu öğrenebileceğiz" dedi.

GERİ GÖNDERENLERE TEŞEKKÜR

Trump’ın gündeminde coronavirüs salgınından etkilenen küçük işletmelere destek olmak üzere sağlanan kredilerden yararlanan büyük kuruluşlar da vardı. Trump, paketten yararlanan başta Harvard, Stanford ve Princeton üniversiteleri olmak üzere birçok eğitim kuruluşu ve büyük şirkete, mali yardımından yararlanmama kararı alarak geri gönderdikleri için teşekkür etti. Özellikle Harvard’ın paketten 9 milyon dolarlık yardım alacak olması tepki çekmişti.

FAUCİ TOPLANTIDA YER ALMADI

Başkan Trump, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci’nin Time dergisinde röportajında dile getirdiği ve ABD’nin sadece test sayısını değil test yapma kapasitesini de arttırması gerektiği ve şu anki kapasitesinden emin olmadığı yönündeki sözlerine ise katılmadığını kaydetti. Trump, "Bence test konusunda harika bir iş çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı. Fauci’nin bugünkü toplantıda yer almaması ise dikkat çekti.

GÜNEŞ IŞIĞI VİRÜSÜ ÖLDÜRÜYOR MU?

Beyaz Saray’daki toplantıda dikkat çeken açıklamalardan biri de İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Dairesi Başkanı William Bryan’dan geldi. Bryan, güneş ışığının coronavirüse karşı güçlü bir etkisi olduğunu söyledi.

William Bryan, coronavirüs partiküllerinin ısı 25 santigrat derece ve üzerindeyken, güneş alan yüzeylerde sadece iki dakika canlı kaldığını kaydetti. İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi, morötesi (ultraviyole) ışınların yüksek ısıyla birlikte virüse karşı güçlü bir kombinasyon olduğuna dikkat çekti; "Bugüne kadarki en çarpıcı gözlemimiz, virüsün hem yüzeylerde hem de havada ölmesinde güneş ışığının güçlü etkisi. Benzer bir etkiyi ısı ve nemde de gördük. İkisini ayrı ayrı ya da beraber arttırdığınızda virüsün yararına olmuyor. Virüsün yarı ömrü havalar ısındıkça ve morötesi ışınlar arttıkça kısalıyor" dedi. Yarı-ömür, virüs parçacıklarının çürümesi ve yüzde 50’sinin ölmesi için gereken süre anlamına geliyor.

Wiliam Bryan, "Özet olarak bugüne kadar test ettiğimiz koşullarda, tükürükteki virüs damlacıkları kapalı ve kuru ortamda hayatta kalıyor. Doğrudan güneşe maruz kaldığında da hızla ölüyor" dedi.

Bryan ayrıca, kimyasal ağartıcıların coronavirüsünü beş dakikada, izopropil alkolün de 30 saniyede yok ettiğini belirtti.

Ancak Bryan, yaz mevsimi havasının virüsü öldüreceğini söylemenin sorumsuzca olacağını da vurguladı. İç Güvenlik Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Dairesi Başkanı, virüsün doğrudan güneş ışığı almadığı durumda sıcak havalarda yaşamaya devam ettiğinin de altını çizdi.

Bu açıklamalardan sonra Donald Trump, Bryan’a morötesi ışınların ve dezenfektanların tedavi için insanlar üzerinde kullanılmasının yollarını bulmasını tavsiye etti.

Trump, "Bu ışığı vücuda sokabildiğinizi farz edin ya da dezenfektanların vücuda enjekte edilerek temizlik yapabildiğini. Bunu araştırmak ilginç olabilir” dedi.