CiddiGazete- Türkiye'de hakkında kara para soruşturması başlatıldıktan sonra yurtdışına kaçan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz Avusturya'da tutuklandı.

Tutuklama talebi ABD makamlarından gelirken, yargılamanın ilk etapta Avusturya’da yapılacağı öğrenildi.

ABD'DEKİ ORTAKLARI HÜKÜM GİYDİ

Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti. Kingston Kardeşler'in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği yarım milyar dolar civarındaki teşviklerin en az 132 milyon dolarının Türkiye’ye gönderildiği tespit edilmiş, iki kardeş mahkeme suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.

ONLARCA ŞİRKETE YATIRIM YAPTILAR

2014-2018 yılları arasında Türkiye'ye gönderilen paralar ile Sezgin Baran Korkmaz'ın kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırım yapıldığı ve şirketler alındığı, yine kardeşlerin duruşmalarda verdiği bilgilerle ortaya çıkmıştı.

Kingston kardeşler, Türkiye'ye gönderdikleri paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, Sezgin Baran Korkmaz ve Türkiye'deki diğer irtibatları ile ilgili iletişim bilgilerini de ABD'li savcılarla paylaşmıştı.

Aynı duruşmalarda sanık olan ve Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve işbirliği yapan Lev Dermen de suçlu bulunarak mahkum olmuştu. Asıl adı Levon Termendzyan olan Dermen'in Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye’deki finansörü olduğu iddia edilmişti.

TÜRKİYE’DE DE DAVA AÇILDI

SBK Holding ve bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığı iddiaları üzerine Türkiye'de de dava açıldı. Geçtiğimiz ay ilk duruşması yapılan davaya hakkında yakalama kararı olan Sezgin Baran Korkmaz yurtdışında olduğu için katılmamıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, SBK Holding ve holdinge bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığının belirlenmesi üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce geçen yıl 29 Aralık'ta operasyon düzenlemişti.

Holdingin sahibi Sezgin Baran Korkmaz, operasyondan bir hafta önce yurtdışına çıkmış ve Ocak ayında Türkiye'ye döneceğini söylemişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu, SBK Holding'in sahibi iş adamı Sezgin Baran Korkmaz hakkındaki mal varlığı değerini aklama soruşturmasını tamamlayarak Nisan ayında iddianame hazırlamıştı.