CiddiGazete- Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Trabzon'da Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık'a düzenlenen silahlı saldırının perde arkasını yazdı.

DYP ve ANAP'ın ortak adayı olarak seçime katılan İbrahim Sağıroğlu, 28 Mart 2004'te Yomra Belediye Başkanı seçildi. DYP İlçe Başkanı Haydar Şimşek'in o günlerde AKP ilçe Başkanı Kahraman Sezgin'i dövdürmeye azmettiren kişi olduğu öne sürüldü. Şimşek, başka olaylardan çete kurmak, yönetmek iddiasıyla tutuklandı.

Haydar Şimşek, tahliye olduktan sonra ilçeye döndü. Bu kez, MHP'li Yomra Belediye Meclis Üyesi Hasan Bayrak'ın dövülmesi olayında adı geçti. Bayrak'ın hedef alınmasının nedeni ise belediyeye ait arazinin bir vakıf üniversitesine parasız ve süresiz verilmesine karşı çıkması ve kararın iptali için dava açmasıydı. 2009'da yapılan yerel seçimlerinde yeniden DYP'den seçilen İbrahim Sağıroğlu, Süleyman Soylu'nun AKP'ye geçmesinden sonra o da AKP'ye geçti ve bir kez daha başkan oldu.

AKP'Yİ KARIŞTIRAN OYLAMA

2019 yerel seçimlerinde Yomra Belediye Başkanlığı'nı İYİ Parti Adayı Mustafa Bıyık kazandı. Bıyık, vakıf üniversitesine parasız ve süresiz verilen araziyi yürüttüğü hukuk mücadelesi sonucu geri aldı ve geniş bir alan halka açıldı. Sağıroğlu döneminde yapılanlar bununla da bitmiyordu. Belediyeye ait akaryakıt istasyonun satışı da mahkeme tarafından iptal edilmişti. Satışın yeniden yapılabilmesi için Başkan Mustafa Bıyık'a yetki verilmesi gerekiyordu.

Yomra Belediyesi'nde AKP'li üyeler çoğunlukta olduğu için yetki verilmek istenmedi. Oylama yapılacağı gün AKP'li üye Hasan Dilaver oturama katılmadı. AKP'li üyelerden Tülay Adanur ise İYİ Partili üyelerle birlikte oy kullandı. Bunun üzerine AKP Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Adanur hakkında disiplin soruşturması başlattı.

Tülay Adanur'un akrabası olan AKP Yomra İlçe Başkanı Avni Adanur, disipline sevk etme yetkisinin ilin değil, ilçe başkanlığının yetkisinde olduğunu belirtti ve il başkanının tutumuna tepki olarak istifa etti. Hemen ardından Belediye Meclisinin 5 AKP'li üyesi de istifa etti.

"İŞLEM TAMAM"

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Ayhan Kılıç'ın aldığı kültür merkezi yapım ihalesini de iptal etmişti. Yeni ihalede belediyenin 1 milyon 300 bin lira kârı oldu. Bu durum bazı rahatsızlıklara yol açtı. İddiaya göre Ayhan Kılıç'ın oğlu Tolgahan Kılıç, başkana kurşun sıkılması için Halit Aytekin'i tetikçi olarak kullandı.

Kurşunları başkana isabet etmeyen Halit Aytekin, olay yerinden koşarak uzaklaştı. Nefes nefese bir evin kapısı çaldı, "Hasımlarım beni kovalıyor. Bir telefon edeceğim” dedi. Ev sahibinin telefonuyla aradığı kişiye, "İşlem tamam" dedi ve aradığı numarayı da sildi. Ev sahibi bu durumdan şüphelendi ve Halit evden ayrılınca, o da polisi aradı.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü ekipleri 6 saat içinde tetikçiyi belirlemiş, 12 saat içinde de yakalamıştı. Bu da Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün başarısıdır.