CiddiGazete- Avrupa futbolunun 12 dev kulübü, UEFA'nın Şampiyonlar Ligi formatını reddederek planladıkları tarihi kararı resmen duyurdu.

İspanyol ekipleri Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid ile İtalyan takımları Inter, Juventus ve Milan'a 6 Premier Lig devi Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United ve Tottenham'ın eşlik ettiği oluşum, Avrupa Süper Ligi'ni kurduklarını açıkladı.

Yapılan açıklamada, Avrupa Süper Ligi'nin katılımcı takımların kendi liglerinde yarışmaya devam edeceği ve turnuva fikstürünün buna göre şekilleneceği bir sistemin benimseyeceğini bildirildi.

FLORENTİNO PEREZ BAŞKAN OLDU

ABD'deki bankacılık ve finans devi JP Morgan tarafından finanse edilen projede başkan olarak Real Madrid Başkanı Florentino Perez seçildi.

Avrupa Kulüpler Birliği'nden istifa eden Juventus Başkanı Andrea Agnelli ise Avrupa Süper Ligi'nin 2. Başkanı oldu.

20 TAKIMIN YER ALMASI BEKLENİYOR

Bir süredir ligin kurulması adına devam eden görüşmelerin gün içerisinde resmi şekilde detaylandırılması bekleniyordu.

Almanya ve Fransa'dan hiçbir takımın şu an için yer almıyor olmasıyla geçen senenin Şampiyonlar Ligi finalistleri Bayern Münih ile PSG'nin organizasyonda olmamaları bekleniyor.

İki takımın UEFA tarafına daha yakın durdukları belirtilmekte.

12 takımın öncülüğünde ilk etapta harekete geçilen projede 20 takımın yer alması bekleniyor.

15'inin direkt katılım hakkı, 5'inin ise sezonlara göre değişim göstermeleri planlanıyor.

10'ar takımlı iki grupta oynanacak mücadeleler sonucunda her gruptan ilk 4 ekibin çeyrek finallere kalmaları bekleniyor.

HEDEF 350 MİLYON EURO GELİR

Maddi yatırım kısmıyla katılımcıların ilgisini çeken organizasyonda 3.5 milyar Euro'luk bir payın bölüştürülmesi ve ilk 6 takımın 350 milyon Euro'luk bir gelir sağlaması hedefleniyor.

UEFA'DAN AÇIKLAMA

UEFA, Avrupa Süper Ligi'ne karşı resmi sitesinden bir açıklama yayınladı ve organizasyonun oluşturulması halinde takımların hem liglerinde, hem Avrupa'da, hem de dünyada hiçbir resmi maça çıkamayacağını, ayrıca futbolcuların da milli takımlarında oynayamayacağını duyurdu.

UEFA'nın açıklaması şöyle:

"UEFA; Premier Lig, La Liga ve Serie A'dan bazı takımların Avrupa Süper Ligi'ni kuracağını öğrenmiş bulunmakta. Eğer bu gerçekleşirse, organizasyonu durdurmak için Serie A, Premier Lig ve La Liga yönetimiyle birlikte, tüm UEFA dernekleri ve FIFA'yla ortak hareket edeceğiz. Bu alaycı proje, toplumun dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde birkaç kulübün çıkarına dayanmaktan öteye gitmiyor.

Ligin kurulmasını önlemek için hem hukuki hem de sportif olarak alacağımız tüm önlemleri değerlendireceğiz. Futbol, tereddütsüz maçlara ve sportif liyakate dayanır. Daha önce FIFA ve 6 kıtanın federasyonuyla ortak olarak duyurduğumuz karara göre; Avrupa Süper Ligi kurulması halinde, organizasyonda yer alan takımlar yerel ligleriyle beraber, Avrupa ve dünyada hiçbir resmi müsabakada yer alamayacak ve futbolcuları milli takım forması giyemeyecek.

Avrupa Süper Ligi'ne katılmayı reddeden Almanya ve Fransa kulüplerine teşekkür ediyoruz. Tüm futbolseverleri, taraftarları ve politikacıları, böyle bir projeye karşı bizimle mücadele etmeye davet ediyoruz."