FENERBAHÇE-ANADOLU EFES: 73-92

Salon: Fernando Buesa Arena

Hakemler: Luigi Lamonica (İtalya), Olegs Latisevs (Letonya), Mehdi Difallah (Fransa)

Fenerbahçe Beko: Ali Muhammed 4, Guduric 8, Green 13, Melli 9, Ahmet Düverioğlu, Kalinic 12, Vesely 14, Melih Mahmutoğlu 5, Sloukas 8, Sinan Güler

Anadolu Efes: Larkin 30, Micic 25, Simon, Moerman 7, Dunston 9, Anderson 10, Motum 9, Beaubois 2, Doğuş Balbay, Pleiss

1. Periyot: 20-19

Devre: 40-45

3. Periyot: 57-68

EFES ADINI FİNALE YAZDIRDI

İspanya'nın Vitoria kentinde düzenlenen Dörtlü Final turnuvasında Fenerbahçe Beko'yu, Larkin (30 sayı) ve Micic'in (25) etkili oyunlarıyla yenen Anadolu Efes 19 Mayıs'taki finale adını yazdırdı. Karşılıklı sayılarla başlayan karşılaşmanın ilk 3 dakikası 5-5 tamamlandı. Shane Larkin ile art arda sayılar bulan Anadolu Efes 5. dakika geride kaldığında 11-5'lik üstünlük yakaladı. İyi savunmayla farkı kapatarak 7. dakika sonunda 16-15 öne geçen Fenerbahçe Beko, ilk çeyreği 20-19 önde bitirdi.

İkinci periyoda özellikle Larkin, Anderson ve Micic'in etkili oyunuyla başlayan Anadolu Efes, 13. dakika geride kaldığında 22-29'luk üstünlük elde etti. Art arda iki 3'lük atış ile farkı 1 sayıya (28-29) indiren sarı lacivertliler 15. dakikayı 32-28 geride tamamladı. Bu periyotta Fenerbahçe Beko'dan Sloukas, Anadolu Efes'ten de Simon 3. faullerini aldı. Özellikle dış atışlarla daha etkili olan Anadolu Efes devre arasına 45-40 önde girdi.

Müsabakanın ikinci yarısında Larkin ile art arda 7 sayı bulan Anadolu Efes, 23. dakika sonunda farkı 8'e çıkardı. (44-52) Fenerbahçe'nin farkı kapatma arayışlarına Larkin, Anderson ve Dunston ile karşılık veren lacivert-beyazlılar, periyodun bitimine 49 saniye kala farkı 13 sayıya (55-68) yükseltti. Anadolu Efes final periyoduna 68-57 önde girdi. Üçüncü periyotta 11 sayı üreten Anadolu Efes'ten Larkin, takımının ve sahanın belirleyici ismi olarak öne çıktı.

Son çeyreğe Micic'in art arda 5 sayısıyla başlayan Anadolu Efes farkı 16 sayıya çıkardı. (57-73) Fenerbahçe Beko ise son periyodun ilk 2,5 dakikasında sayı bulamadı. Psikolojik olarak oyundan kopan Fenerbahçe Beko'yu 92-73 yenen Anadolu Efes, Dörtlü Final'de adını finale yazdıran ilk takım oldu. Kulüp tarihinde 3. kez Dörtlü Final'e katılan Anadolu Efes, ilk kez finale yükselme başarısı gösterdi.

ANADOLU EFES TARİHİ BAŞARI

Anadolu Efes, THY Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde Fenerbahçe Beko'yu 92-73 yenerek, büyük bir başarıya imza attı ve tarihinde ilk kez finale kaldı. Karşılaşmanın ilk yarısında iki takım da yüksek şu yüzdesiyle oynadı. Dış şutlarda daha etkili olan Anadolu Efes, ilk yarıyı 45-40 önde tamamladı. İkinci yarı sahanın tamamen hakimi olan lacivert-beyazlılar, sahadan 19 sayı farkla galip ayrıldı ve tarihi bir başarıya imza attı.

BU SEFER KAZANDI

Anadolu Efes, 18 yıl sonra katıldığı Dörtlü Final organizasyonunda bu sefer finale kalmayı başardı. Tarihinde 1999-2000'de FIBA Avrupa Ligi ve 2000-2001'de Suprolig'de Dörtlü Final oynama başarısı gösteren lacivert-beyazlılar, bu organizasyonlarda da ilk maçlarında yenilmiş ve üçüncülük maçı oynamıştı. Avrupa Ligi'nde ilk kez şampiyonluk mücadelesi verecek Anadolu Efes, finalde Türkiye'yi temsil edecek.

FENERBAHÇE İKİNCİ KEZ FİNALE ÇIKAMADI

Fenerbahçe, 2015 yılının ardından ikinci kez yarı finalde elendi. Son 3 yılın finalisti Fenerbahçe, 2015'te yine İspanya'da Real Madrid'e kaybetmişti. Sarı-lacivertliler, 4 yıl sonra yine aynı ülkede bu sefer Anadolu Efes'e yenilerek lider bitirdiği sezonda şampiyonluk şansını kullanamadı. Fenerbahçe Beko, 19 Mayıs'ta üçüncülük maçı oynayacak.

FİNAL 19 MAYIS'TA

Anadolu Efes'in mücadele edeceği final karşılaşması 19 Mayıs Pazar günü yapılacak. Lacivert-beyazlıların rakibi Real Madrid-CSKA Moskova maçının galibi olacak. Final maçı saat 21.00'de başlayacak.

ATAMAN RÖVANŞI ALDI

Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman ile Fenerbahçe Beko Başantrenörü Zeljko Obradovic, Avrupa Ligi Dörtlü Finali organizasyonunda ilk kez 18 Nisan 2000'de karşı karşıya geldi. Yunanistan'ın Selanik şehrinde düzenlenen Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde ilk maçta Obradovic'in çalıştırdığı Panathinaikos, Ergin Atamanlı Efes Pilsen'i 81-71 yenmiş ve şampiyonluk yarışının dışına itmişti. 19 yıl sonra Dörtlü Final'de bu sefer kazanan ve rakibini şampiyonluk maçının dışına iten Ergin Ataman oldu.

LARKIN VE MICIC'DEN MÜTHİŞ PERFORMANS

Anadolu Efes'in kısa oyuncuları Shane Larkin ile Vasilije Micic, müthiş bir performans göstererek takımlarını finale taşıdı. Takımlarının attığı 92 sayının 55'ini kaydeden ikili, maç sonu da büyük bir coşku yaşadı. Larkin 30, Micic ise 25 kaydetti.

ERGİN ATAMAN'IN BÜYÜK SEVİNCİ

Anadolu Efes Başantrenörü Ergin Ataman, maç sonu büyük bir sevinç yaşadı. İlk olarak Fenerbahçe Beko Başantrenörü Obradovic'in tebriğini kabul eden Ataman, daha sonra Anadolu Efes taraftarıyla bu sevinci paylaştı. Taraftarlar da Ataman lehine tezahüratlar yaptı.

FENERBAHÇELİ TARAFTARLARIN HAYAL KIRIKLIĞI

Fenerbahçeli taraftarlar, takımları kaybedince büyük bir üzüntü yaşadı. Salonun büyük bölümünde yer alan 3 bini aşkın sarı-lacivertli taraftar, takımları finale kalamadığı için hayal kırıklığına uğramasına rağmen oyunculara alkışla moral verdi.