DERBİ ÖNCESİ İSTATİSTİKLER

Fenerbahçe, Galatasaray'a yenilirse tam 25 yıl sonra ligde iç sahada üst üste 2. kez maç kaybedecek. Sarı-lacivertliler, Türkiye'nin en üst düzey liginde taraftarı önünde üst üste 2 maç son olarak 1992-1993 sezonunda kaybetti.
Söz konusu sezonda Fenerbahçe, sahasında 23. haftada Trabzonspor'a (20 Mart 1993), 25. haftada ise Galatasaray'a (11 Nisan 1993) kaybederek, seyircisini üzmüştü. Aradan geçen 25 yılda sahasında üst üste 2 yenilgi almayan Fenerbahçe, derbide bu istatistiğin tekrarlanmaması için de mücadele edecek.

FENERBAHÇE EVİNDE, GALATASARAY DIŞARIDA ZORLANIYOR

Fenerbahçe bu sezon iç sahada istediği performansı gösteremedi. Taraftarı önünde bu sezon 12 maça çıkan sarı-lacivertliler, 12 puan yitirdi. Fenerbahçe, Kadıköy'deki son maçında Teleset Mobilya Akhisarspor'a 3-2 yenilerek, taraftarının protestolarına maruz kalmıştı. Buna karşılık Galatasaray, deplasmanda 12 maça çıktı ve 5 galibiyet, 1 beraberlik, 6 yenilgi ile 20 puan kaybetti.

CİMBOM'UN 18 YILLIK ÖZLEMİ

Galatasaray, Kadıköy'de 18 yıldır kazanamıyor. Sarı-kırmızılılar, rakip sahada son 21 maçını kazanamadı. Fenerbahçe karşısında deplasmanda son galibiyetini 22 Aralık 1999'da alan Galatasaray, sonraki 21 resmi maçın 6'sında berabere kalıp 15'ini kaybetti.

YILLAR SONRA ALEX FENERBAHÇE STADI'NDA

Kendi adını taşıyan kitabını imzalamak için İstanbul'a gelen ve THY Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Doğuş'un, CSKA Moskova ile oynadığı maçı tribünden izleyen sarı-lacivertlilerin efsane ismi Alex de Souza da derbi maçta tribünde olacak. Brezilyalı efsane isim, Fenerbahçe'den ayrıldığı 2012 yılından sonra ilk kez şampiyonluklar yaşadığı statta derbiyi izleyecek.

DERBİNİN GOLLERİ YABANCILARDAN

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında son 10 yılda yapılan 27 derbi maçta gollerin büyük çoğunluğunu yabancı oyuncular attı. İki ekip arasındaki son 27 müsabakada atılan 51 golün 35'ini yabancı oyuncular kaydetti. Söz konusu dönemde gol sevinci yaşayan oyuncular arasında Fenerbahçeli Alex de Souza 6 golle en golcü isim oldu.

GÖZLER KALECİLERDE OLACAK

Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanacak derbide kaleciler Volkan Demirel ile Muslera'nın sergileyecekleri performans, takımlarının alacağı sonuca önemli etki edecek. Volkan Demirel, Galatasaray'a karşı forma giydiği 32 derbide 16 galibiyet, 8 beraberlik ve 8 mağlubiyet gördü. Galatasaray, Muslera'nın kaleyi koruduğu 18 Fenerbahçe derbisinde 7 galibiyet, 6 beraberlik ve 5 mağlubiyetle sahadan ayrıldı.

DERBİ SONRASI HASAR BÜYÜK

Son 8 sezonda Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan derbi maçlarda yaşanan olaylar nedeniyle sarı-lacivertli kulüp 1 milyon 566 bin 250 lira, sarı-kırmızılı kulüp ise 1 milyon 179 bin 500 lira para cezası aldı. Bu dönemde Fenerbahçe'ye 7, Galatasaray'a ise 3 maç seyircisiz oynama cezası verildi.

İki takımın rekabetinde son 8 sezonda sarı-lacivertlilerde Volkan Demirel ve Meireles sekizer, sarı-kırmızılılarda ise Engin Baytar 11 maçla en çok ceza alan futbolcular oldu.

GALATASARAY DERBİ GALİBİYETİNE HASRET

Süper Lig'in lideri Galatasaray, son 10 derbide galip gelemedi. Ligdeki son derbi galibiyetini 2014-2015 sezonunda Beşiktaş'a karşı elde eden Galatasaray, daha sonra çıktığı 10 derbide 6 yenilgi, 4 beraberlik aldı. Sarı-kırmızılılar, rakipleriyle deplasmanda oynadığı son 6 lig derbisinden 4 mağlubiyet, 2 beraberlikle ayrıldı

.

GALATASARAY'IN 6 BAŞKANI KADIKÖY'DE GALİBİYE GÖREMEDİ

Sarı-kırmızılılarda yeni başkan Mustafa Cengiz, Fenerbahçe deplasmanındaki ilk derbisini izlemeye hazırlanırken, önceki 6 başkan Kadıköy'de galibiyet göremedi. Sarı-kırmızılı takımın Kadıköy'deki son galibiyetinde, 1999'da kulüp başkanlığını Faruk Süren yürütüyordu. Faruk Süren'in ardından kulüpte başkanlık koltuğuna oturan Mehmet Cansun (2001-2002), merhum Özhan Canaydın (2002-2008), Adnan Polat (2008-2011), Ünal Aysal (2011-2014), Duygun Yarsuvat (2014-2015) ve Dursun Özbek (2015-2017), deplasmanda Fenerbahçe galibiyetine tanık olamadı.

9 TEKNİK DİREKTÖR KADIKÖY'DE GÜLEMEDİ

Galatasaray'da teknik direktörlük koltuğunda oturan Fatih Terim'den önceki 9 teknik adam, Kadıköy'de galibiyet sevinci yaşayamadı. Kadıköy'de son galibiyetini Fatih Terim yönetiminde alan sarı-kırmızılı ekip, Rumen Mircea Lucescu (3) ve Gheorghe Hagi (2), Belçikalı Erik Gerets (3), Alman Karl Heinz Feldkamp (2), Michael Skibbe (1), Hollandalı Frank Rijkaard (1), İtalyan Roberto Mancini (1), Hamza Hamzaoğlu (2) ve diğer bir Hollandalı Jan Olde Riekerink (1) yönetiminde deplasmandaki maçlarda Fenerbahçe'ye karşı galibiyet elde edemedi.

Ayrıca, Kadıköy'de derbi kazanan son teknik adam olan Fatih Terim, sarı-kırmızılı takımın başında bulunduğu ikinci ve üçüncü dönemlerinde 5 kez Fenerbahçe'ye konuk olurken, galibiyet elde edemedi. Terim idaresindeki bu 5 maçta Galatasaray, 3 yenilgi ile 2 beraberlik yaşadı.

DÜNYA YILDIZLARI BİLE GALİBİYET GÖREMEDEN GİTTİ

Sarı-kırmızılı forma altında yerli ve yabancı birçok önemli futbolcu da deplasmanda Fenerbahçe karşısında son dönemde galibiyet göremedi. Sarı-kırmızılı takımın deplasmanda galibiyet alamadığı 18 yılı aşkın sürede Galatasaray formasını şu önemli oyuncular terletti: Didier Drogba, Wesley Sneijder, Franck Ribery, Lukas Podolski, Faryd Aly Camilo Mondragon, Haim Revivo, Rigobert Song, Stjepan Tomas, Milan Baros, Fernando Muslera, Shabani Nonda, Mario Jardel, Cassio Lincoln, Abdul Kader Keita, Elano Blumer, Harry Kewell, Emmanuel Eboue, Felipe Melo, Johan Elmander, Arda Turan, Ümit Karan, Abdullah Ercan, Umut Bulut, Selçuk İnan, Necati Ateş, Burak Yılmaz, Hamit Altıntop.

İLK GOL ATAN KAZANIYOR

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki lig maçlarında ilk golü atan taraf çok zor yeniliyor. Rekabetteki son 49 lig maçında skor olarak öne geçen takım sadece 3 kez sahadan puansız ayrıldı. Fenerbahçe, bu sezon ligde ilk golü yediği 8 müsabakayı da kazanamadı, Galatasaray ise skor olarak geriye düştüğü 8 maçtan 3'ünde galip geldi.

KADIKÖY'DE BİLEĞİ BÜKÜLMÜYOR

Fenerbahçe'nin Kadıköy'deki derbilerde bileği bükülmüyor. Sahasında son derbi yenilgisini 17 Nisan 2005'te Beşiktaş'a karşı alan Fenerbahçe, Galatasaray'la Kadıköy'de oynadığı son 21 maçta 15 galibiyet, 6 beraberlik elde etti. Fenerbahçe, Beşiktaş'a karşı da Ülker Stadı'nda oynadığı son 13 yıldaki 15 maçta yenilgi yüzü görmedi.

KOCAMAN-TERİM 5 YIL SONRA KARŞI KARŞIYA

İki takımın teknik direktörleri Aykut Kocaman ile Fatih Terim, yaklaşık 5 yıl sonra birbirlerine rakip olacak. Kariyerlerinde 11. kez karşı karşıya gelecek iki teknik adamın rekabetinde, Terim'in Kocaman karşısında galibiyet sayılarında 5-3 üstünlüğü bulunuyor. Kocaman, Fenerbahçe'nin başında, Terim yönetimindeki Galatasaray'a karşı 7 maçta 2 galibiyet, 2 beraberlik 3 yenilgi yaşadı

KOCAMAN'IN 22. DERBİSİ

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, kariyerindeki 22. derbi sınavını verecek. Sarı-lacivertliler, Kocaman döneminde Galatasaray ve Beşiktaş'la yaptığı 21 derbinin 8'ini kazanıp, 7 beraberlik, 6 da yenilgi aldı. Tecrübeli teknik adam, sarı-lacivertli takımın başında çıktığı Galatasaray derbilerinde 3 galibiyet, 3 yenilgi yaşarken, 4 karşılaşma ise berabere bitti. Fenerbahçe, teknik direktör Aykut Kocaman yönetiminde Kadıköy'de oynadığı 9 derbiyi de kaybetmedi.

TERİM'İN 54. DERBİSİ

Galatasaray'da Fatih Terim, teknik direktörlük kariyerinde 53 derbi maçta görev yaptı. Fatih Terim, Galatasaray'ın Fenerbahçe ve Beşiktaş ile oynadığı maçlarda 20 galibiyet, 19 beraberlik ve 14 mağlubiyet gördü. Sarı-kırmızılı takım, tecrübeli teknik adam yönetiminde Fenerbahçe ile oynadığı maçların 10'nu kazanırken, 7'sinde berabere kaldı, 9'unda yenildi. Fatih Terim, bin 637 gün sonra derbide görev alacak.

HAKEM BÜLENT YILDIRIM'IN DERBİ KARNESİ

Şampiyonluk yarışını yakından ilgilendiren maçta görevlendirilen hakem Bülent Yıldırım, son derbisine bir yıl önce çıktı. Yıldırım'ın daha önce iki takım arasında yönettiği 5 derbinin 2'sini Galatasaray, birini Fenerbahçe kazandı, 2 karşılaşma da berabere bitti.

GALATASARAY TARAFTARI TOPLU OLARAK GİDECEK

Galatasaray Kulübü'nden yapılan açıklamada, taraftarların münferit şekilde Ülker Stadı'na gidişinin yasak olduğu belirtilerek, "Taraftarlarımız saat 14.00'te Türk Telekom Stadı'nda toplanacak. Bilet kontrolleri, üst aramaları yapıldıktan sonra kulüp tarafından organize edilen otobüslerle toplu olarak en geç saat 15.00'te Ülker Stadı'na intikalleri sağlanacaktır" denildi.

387. RANDEVU

Şimdiki Ülker Stadı'nın bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 109 yıllık rekabette, galibiyetlerde ve atılan gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor. Sarı-lacivertliler, geride kalan 386 maçtan 146'sını kazandı, sarı-kırmızılı ekip bu süre içinde 123 kez galip geldi. İki takım 117 maçta ise eşitliği bozamadı. Fenerbahçe'nin attığı 532 gole, Galatasaray 482 golle karşılık verdi.

VEEE EZELİ REKABETTEN İLGİNÇ NOTLAR

- İki takım arasındaki 109 yıllık rekabetin ilk 7 maçında rakibine gol bile atamayan Fenerbahçe, ilk galibiyetini 5 yıl sonra alabildi.
- Rakiplerin aralarında yaptığı maçlardan en az seyircili olanını 14, en fazlasını ise 70 bin 125 kişi izledi.
- Rekabetin gol kralı, 27 golle Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel
- Galatasaray, Fenerbahçe'yi 7-0, Fenerbahçe ise Galatasaray'ı 6-0 yenerek, rekabette en farklı skorlu galibiyetleri aldı.
- Galatasaray üst üste 18, Fenerbahçe ise 11 maçta galip gelemedi.