CiddiGazete- Suudi Arabistan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda 5 milyar dolarlık (yaklaşık 93 milyar lira) mevduat hesabı açmasının son dönemlerde iktidarın dış politikadaki U dönüşünün bir sonucu olabileceği vurgulandı. Ekonomistler, büyük merkez bankalarının mevduat hesabı açmadığına dikkat çekti. Ekonomistler, 5 milyar dolarlık mevduat hesabı açan Suudi Arabistan'ın faiz geliri de elde edeceğini ancak bunun bir dostluk anlaşması çerçevesinde atılan bir adım olduğuna dikkat çekerek, faiz oranının düşük tutulabileceğine de işaret etti.

DÖVİZİ TUTMA ÇABASI

Daha önce Suudi Arabistan'ın zor durumdaki Pakistan ve Mısır'a da benzer destekler verdiğini hatırlatan Ekonomist Atilla Yeşilada, "Mevduat hesabı açmak Swap anlaşmasından farklı bir yöntem. Swap anlaşmalarındaki tutarlarının TCMB tarafından kullanılabilmesi mümkün değil, Ancak burada farklı bir durum var. Bu 5 milyar dolar, mevduat hesabına yatırıldığı için TCMB bunu kullanabilir. Anlaşma Sisi ile el sıkışmanın hediyesi olabilir" değerlendirmesini yaptı. TCMB'nin bu kaynağı yine döviz kurlarını kontrol altında tutmak için değerlendirebileceğini ifade eden Yeşilada, döviz kurlarını kontrol altında tutma çabasının çok yönlü sıkıntıları da beraberinde getirdiğini ifade etti.

PARA DÖVİZE DÖNER

Kur Korumalı Mevduatlar'ın getirisinin kalmadığına işaret eden Yeşilada, "Yakın dönemde bu hesaplardan çıkışların arttığını göreceğiz. Bu para için adres Borsa İstanbul olarak gösteriliyor. Fakat, böyle olmayacaktır. Borsada düşüş başladığında, para dövize yönelecektir" ifadelerini kullandı.

Atilla Yeşilada, "TL değer kaybetmesin diye ihracatçı ihracat yapamaz hale geldi. Sanayici üretim yapamıyor. Girdi maliyetleri sürekli artıyor.

Sanayiyi canlandırmak için kredi muslukları açılıyor. Bu kez de enflasyonu kontrol altına almak giderek güçleşiyor" ifadelerini kullandı.

İktidar, önce Suudi Arabistan ile daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri normalleştirmek için baş döndürücü bir dış politika trafiği başlattı. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hafta sonu Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es Sisi ile Katar'da el sıkıştı.

RUS'TAN ARAP'TAN GELEN PARAYLA BU EKONOMİ DÖNMEZ

Mevduat hesabı açan Suudi Arabistan'ın bir faiz getirisi de elde edeceğini belirten Ekonomist Atilla Yeşilada "Bu faiz yüksek olmayacaktır. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranı yüzde 3.75 seviyelerinde. Bu koşullarda yapılan anlaşmada bunun biraz üzerinde yaklaşık yüzde 4 gibi bir seviyelerde olması çok mümkün" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimlerden önce şapkadan sürekli bir tavşan çıkarmaya çalıştığını belirten Yeşilada, "Yaklaşık 818 milyar dolarlık büyüklüğe sahip bir ekonomiye sahip bir ülkeyiz. Böylesine büyük bir ekonomi için 5 milyar dolarlık bir para girişinin ne kadar önemi olabilir. Rus'tan, Arap'tan gelen para ile bu ekonomiyi çevirmezsiniz" ifadelerini kullandı. (Sözcü)