CiddiGazete- Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Şubat ayı devam meclisi oturumunda, Fettah Tamince'nin şirketi Sembol İnşaat'a ait olduğu öne sürülen Lara bölgesindeki atıl binanın plan notları "Özel Sağlık Tesis Alanı"ndan, "Ticaret-Turizm Alanı"na dönüştürüldü. İmar revizyonuyla, mevcutta bodrum ve zemin hariç 4 katlı bina bulunan 8 bin 727 metrekarelik arazide, kot farkıyla birlikte 10 katlı rezidans yapılmasının yolu açıldı. Karara CHP'nin 22, AKP'nin 13, İyi Parti'nin 10 ve MHP'nin 5 meclis üyesi firesiz "evet" oyu verdi.

evetçiler

İmar planı değişikliğine, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki tüm partilerin üyeleri "evet" oyu verdi.

ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTİRAZLARI REDDETTİ

Önceki Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, imar planı tadilatının askı sürecinde yaptıkları itirazların Büyükşehir Belediyesi tarafından reddedildiğini belirterek, "Şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uymayan ve hukuken de inşaat yapılmaması gereken bir alanda bir takım plan değişikliği ve proje tadilatlarıyla, hiçbir kamu yararı olmayan ve kişiye özel bir düzenleme söz konusu. Adrese teslim bir plan tadilatından söz ediyoruz. Bunu Antalya'nın doğal varlıklarına, değerlerine vurulan bir hançer gibi görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Oda TV'de yer alan Yusuf Yavuz imzalı habere göre; Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 17 Şubat 2023 tarihinde yapılan Şubat ayı devam meclisinin gündeminde olan toplam 35 maddenin hepsi birden oylamaya sunularak tüm partilerin oylarıyla kabul edildi. Ancak meclis gündeminin 30. Maddesinde yer alan, Muratpaşa ilçesine bağlı Güzeloba Mahallesi’ndeki 3676 ada 21 parselin plan notlarının "Özel Sağlık Tesis Alanı"ndan, "Ticaret-Turizm Alanı"na dönüştürülmesine ilişkin komisyon raporu tartışma yarattı.

"KİM TAMİNCE'NİN, KİM ANTALYA'NIN TARAFINDAN YER ALACAK?"

Antalya'da İYİ Parti'nin eski İl Başkanı olan Av. Nizamettin Sağır, Büyükşehir Meclisi'ndeki oylama öncesinde söz konusu maddede oylanacak plan değişikliğine konu taşınmazın Fettah Tamince'ye ait olduğunu öne sürerek, sosyal medya hesabından "Bugün Antalya Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında gündemin 30. maddesinin görüşülmesinde, kimin Fettah Tamince'nin, kimin Antalya'nın tarafında yer alacağını hep birlikte göreceğiz" ifadelerini paylaştı.

"TAMİNCE KAZANDI, TEBRİKLER" PAYLAŞIMI

Sağır, gündemdeki tüm maddelerin toplu olarak kabul edilmesiyle sonuçlanan meclis toplantısının ardından yaptığı paylaşımda ise, "Tamince kazandı. Tebrikler oy veren Antalya Büyükşehir Meclis üyeleri" şeklinde paylaşım yaptı.

CHP'Lİ ESKİ MECLİS ÜYESİ TOKGÖZ’DEN DÜZENLEMEYE TEPKİ GELDİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li eski Meclis üyelerinden Recep Tokgöz ise meclis toplantısının ardından yaptığı paylaşımda konuyla ilgili tepkisini dile getirdi. Geçmişte CHP Antalya İl Başkanlığı'nda Sayman olarak da görev yapan Tokgöz, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada kabul edilen ilgili maddedeki düzenlemenin Fettah Tamince'nin şirketi olan Rixos grubuna ait olduğunu iddia ederek şunları dile getirdi:

"Bugün Antalya büyükşehir belediyesi devam meclisi yapıldı. Gündemde yine Rixos gurubunun, falezler üstünde olan eski GTI'nin binası için plan tadilatı vardı. Benim ve bir arkadaşımızın itirazı oy birliği ile reddedildi. Ben niye itiraz etmiştim? Mevcutta 5 katlı olan binanın, imar cambazlıkları ile 10 kata çıkarılarak rezidans yapılmasına, çok büyük bir ranta engel olmak için itiraz etmiştim. Hem de falezler üzerinde büyük bir kütlenin olmaması için itiraz etmiştim ama maalesef itirazım reddedildi.

Daha deprem dolayısıyla acılarımız taze iken bu kadar hızlı bir şekilde (bir ay içinde üç defa) meclise gelmesi ve kabul edilmesi, kabul edilebilecek bir şey değildir. Üstelik parti olarak eleştirdiğimiz bütün bu yanlışlıkları benim mensup olduğum parti meclis üyelerinin oyları ile kabul edilmesi benim için daha bir yaralayıcı olmuştur. Bu plan tadilatı dosyası ile birlikte genel merkezimize göndermek için çalışmalarımı tamamladım. Bu plan tadilatının arkasında duran Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Muhittin Böcek ve imar komisyonunda yer alan CHP'li meclis üyelerini kınıyorum. İtiraz dilekçemde belirttiğim gibi bu konu ile ilgili tüm hukuki haklarımı kullanacağım."

AV. POLAT BALKAN: ADRESE TESLİM PLAN TADİLATI

Önceki Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan da imar planı tadilatının Muratpaşa Belediyesi'ndeki askı sürecinde yaptıkları itirazların Büyükşehir'de reddedildiğini belirterek, "Şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına uymayan ve hukuken de inşaat yapılmaması gereken bir alanda bir takım plan değişikliği ve proje tadilatlarıyla, hiçbir kamu yararı olmayan ve kişiye özel bir düzenleme söz konusu. Adrese teslim bir plan tadilatından söz ediyoruz. Bunu Antalya'nın doğal varlıklarına, değerlerine vurulan bir hançer gibi görüyoruz" görüşünü dile getirdi.

"YAKLAŞIK 200 MİLYONLUK KİŞİYE ÖZEL RANT SAĞLANACAK" İDDİASI

Av. Polat Balkan'ın plan tadilatıyla ilgili komisyon raporunda da yer alan itiraz başvurusunda, mevcutta binanın giriş katı dâhil 5 katlı olduğu ancak plan tadilatı ile 7 katlı olarak düzenlendiği belirtilerek şu ifadelere yer veriliyor: "Plan notunda kotun kuzeydeki yoldan alınacağı belirtilmiş. (Hangi yol veya sokak olduğu belirtilmeksizin) bu not uygulanır ise kot farkı nedeniyle yaklaşık 4 metre ila 7 metrelik kot farkından kaynaklanacak bir inşaat emsal alanı emsal harici tutulmak istenmektedir. Bölgenin emlak değerleri dikkate alındığında yaklaşık 200.000.000 TL’den daha fazla kişiye özel rant sağlanmaktadır."

PLAN TADİLATLARIYLA 4 KATLI BİNA 9 KATA ÇIKARILDI

Bölgede yaşayan insanların sağlık tesisi ihtiyacı bahane edilerek alanın önce sağlık tesis alanına çevrildiği, ardından ise yapılan plan tadilatı ile 7 kat kaydı düşüldüğüne dikkat çeken Balkan, 6 Aralık 2022 tarihli itiraz başvurusunda, "Sağlık tesisi ismini kullanarak kamuoyunun karşı çıkması engellenen plan tadilatından sonra üçüncü plan tadilatı ile konut ve ticaret ile turizm gibi rant esaslı kullanımda aynı kat sayısı kullanılmıştır. Yani birkaç plan tadilatı ve tezgâh ile 4 katlı bina 9 katlı olabilecek şekle getirilmiştir. Burada yapılacak olan kamunun menfaati değil, yapılacak rezidans konutlar ile korkunç paralar kazanmaktır" ifadelerini kullanarak söz konusu plan tadilatının iptal edilmesini talep etmişti.

PARSEL DÜDEN ÇAYI KESİN KORUNACAK ALANI BİTİŞİĞİNDE

Antalya'da tartışma yaratan imar düzenlemesine konu arazi, Lara bölgesindeki falezlerin hemen üzerinde, Düden Çayının denize döküldüğü alanda yer alıyor. Daha önce doğal sit alanı olarak koruma altında bulunan Düden Çayı, Eylül 2020'de Cumhurbaşkanı Kararı ile Kesin Korunacak Alan olarak tescil edilmişti. İmar değişikliğine konu parsel, Düden Çayı’nın koruma sınırında yer alıyor.

İFLAS EDEN TURİZMCİ TALHA GÖRGÜLÜ'NÜN BİNASIYDI

Depremzedeler için yapılan yardım programında 120 milyon TL bağışladığını açıklayan ünlü turizmci Fettah Tamince'nin iflas eden Kayı Tur'un sahibi Talha Görgülü'den borcuna karşılık satın aldığı öne sürülen atıl durumdaki bina 2014 yılında icra yoluyla da satışa çıkarılmıştı. Önce özel bir sağlık kuruluşu ile hastane yapılmak istenen binanın bulunduğu parsel, plan değişikliği ile önce sağlık tesis alanına çevrildi, hastane projesi hayata geçirilemeyince yapılan son düzenleme ile ticaret-turizm alanına dönüştürüldü.