CiddiGazete- Mart ayı boyunca kripto sanat akımı hayatımızda önemli bir yer etmeye başladı. Geçen hafta Kristina Kim isimli genç sanatçı dünyanın ilk üç boyutlu dijital evini NFT olarak satarak 515 bin dolara yakın gelir elde etmişti.

Türk karikatürist Tarık Tolunay ve ünlü oyuncu Bensu Soral da yine bu ay içerisinde NFT’de dikkat çeken isimler arasındaydı. Her iki sanatçı da açık arttırma yoluyla resimlerini sattı.

Fakat gazeteci Cüneyt Özdemir’in sattığı eser, yalnızca esprili ve ironik bir Twitter gönderisiydi. Özdemir, 26 Mart Cuma günü bir tweetini NFT haline dönüştürdü. Tweette yalnızca şu cümle yazılıydı: “Bu tweet bir ‘SANAT ESERİ’dir!”

Cüneyt Özdemir, Valuables isimli açık arttırma platformu üzerinden tweetini satışa çıkardı. Üç gün içerisinde gazeteciye dört teklif geldi. İlki 100 dolar, ikincisi 500 dolar, üçüncüsü ise 1.000 dolardı. Fakat bu sabah, Özdemir’in YouTube canlı yayınından saatler önce 10 bin dolarlık teklif geldi.

Teklifi yapan isim ünlü dizi dağıtıcısı Global Agency’nin CEO’su İzzet Pinto oldu. Deneyimli televizyoncu, Cüneyt Özdemir‘in NFT dünyasına ilk adım attığı tweeti satın aldı. Özdemir saat 12:00’da gerçekleştirdiği canlı yayında açık arttırmayı sonlandırıp satışı tamamladı.

Özdemir, bu satıştan elde ettiği gelirin tamamını Darüşşafaka’ya bağışlayacağını duyurdu.

Yine Mart ayında bir başka ilginç NFT satışı ile daha karşılaşmıştık. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, 15 yıl önce paylaştığı ilk tweet’ini 2.9 milyon dolara satmıştı. Dorsey’in gönderisinde ise şu cümle yazıyordu: “just setting up my twttr”

NFT NEDİR?

NFT, benzersiz bir dijital öğeyi temsil edebildiği ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyen, blok zinciri adı verilen bir dijital defterdeki bir veri birimidir. NFT'ler sanat, ses, video, video oyunlarındaki öğeler ve diğer yaratıcı çalışma biçimleri gibi dijital dosyaları temsil edebilir. Dijital dosyaların kendileri sonsuz bir şekilde yeniden üretilebilirken, onları temsil eden NFT'ler temel blok zincirlerinde izlenir ve alıcılara sahiplik kanıtı sağlar. Ethereum, Bitcoin Cash ve Flow gibi blok zincirlerinin her birinin NFT kullanımlarını tanımlamak için kendi jeton standartları vardır.

NFT'ler, dijital sanat, video oyunu öğeleri ve müzik dosyaları gibi dijital kreasyonları metalaştırmak için kullanılabilir. Ancak, orijinal dosyanın herhangi bir kopyasına erişim, jetonun sahibiyle sınırlı değildir.

KAYNAK: ShiftDelete