CiddiGazete- Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasıyla birlikte NATO'ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütü PKK ile yakınlık kurması ve Türkiye ile işbirliği yapmaması uluslararası çapta krize neden olmuştu.

Geçen ay İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde taraflar ikna edilmiş ve Türkiye, iki ülkenin üyeliğine yeşil ışık yakmıştı. Bu gelişmeden kısa bir süre sonra İsveç, Türkiye'nin iadesini istediği bir kişiyi gönderme kararı almış ve bu durum İsveç kamuoyunun gündemine oturmuştu.

Sol Parti'den isimlerin geçen ay düzenlenen bir etkinlikte terör örgütlerinin paçavralarını sallaması ve poz vermesi büyük tepki çekmişti.

11 Eylül'de seçime hazırlanan İsveç'te bu gelişmelerin ardından PKK polemiği yaşanıyor... Sosyal Demokratlar'ın lideri olan Başbakan Magdalena Andersson, Çarşamba günü SVT'ye yaptığı açıklamada Sol Parti ile bir ittifak kurulmayacağını duyurdu. Andersson, bunun gerekçesi olarak da Sol Parti’nin terör örgütü PKK ile yakın bağını gösterdi.

ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK ile Sol Parti’nin arasındaki yakınlığın gündeme gelmesi normalde sakin olan İsveç siyasetini hareketlendirdi. Andersson, "Sol Parti’yle ortaklık ilk tercihim değil. Bu konuda şüpheliyim üstelik şimdi de PKK bayrakları sallıyorlar. Gözümde bu yönetimin güvenilirliğini ve saygınlığını sağlayan bir şey değil sonuçta bu bir terör örgütü" demişti.

ANDERSSON BASKI ALTINDA

Avrupa medyası Sol Parti'den yetkililerle konuştu. Sol Parti lideri Nooshi Dadgostar, Andersson'un PKK'yı kullandığını ve Sosyal Demokratlar'ın liderinin sağcı olmaya kaydığını aktardı. Dadgostar, Andersson'un Liberallerle işbirliği yapmaya yakın olduğunu da söyledi.

Genelde sakin geçen İsveç seçim süreci öncesinde Sosyal Demokratlar ile Sol Parti arasındaki gerilim dikkat çekti. İki parti NATO üyeliği konusunda da zıt taraflarda duruyordu. İsveç'te yapılan son anketlerde Andersson özellikle aşırı sağdan oy kaybı yaşıyor. Son dönemde yapılan anketlerde aşırı sağcı ve Avrupa karşıtı İsveç Demokratları yükselişini sürdürüyor.