CiddiGazete- Cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partilerin faaliyetlerinin canlı yayınlarında fırsat eşitliğini ve tarafsızlığı gözetmeyen TRT, belgesel görünümlü propaganda faaliyetlerinin dozunu artırdı. İktidar için hazırlanmış belgeseller günde 16 kez TRT Haber ekranlarına taşındı. TRT Haber, hava durumu ve haber saatleri dışında kalan zamanın tamamını canlı yayınlar ve belgesel görünümlü propaganda videoları ile doldurmaya başladı. Görüntüler, "Kalkınma Yolunda 100 Yıl, Milli Güç Güçlü Türkiye, Demokrasi Yolunda 100 Yıl, Şehirlerimizle Türkiye" başlıkları altında hazırlandı.

21 Mayıs günü yapılan taramaya göre, TRT Haber’de "‘Kalkınma Yolunda 100 Yıl" belgeseli 8 kez, "Demokrasi Yolunda 100 Yıl" 4 kez, "Şehirlerimizle Türkiye" 6 kez yayınlandı, belgesellerin toplam yayın süresi 2 saat 8 dakika oldu. Aynı gün Cumhur İttifakı ortağı partilerin lider ve sözcülerinin TRT Haber’deki canlı yayın süreleri de 3 saat 40 dakika oldu, toplamda 5 saat 48 dakika iktidar propagandası yapıldı.

NE YSK NE RTÜK

TRT'de seçim yasaklarını ve tarafsızlığı ihlal anlamına gelen yayınlar hakkında değerlendirmelerde bulunan RTÜK Üyesi Tuncay Keser, "Yüksek Seçim Kurulu, seçim dönemi yayınları için ilkeleri belirledi ve yayın kuruluşlarının 'tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacakları', 'yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde Cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda oldukları' yönünde karar aldı. Bugüne kadar, bu ilkelere uyulup uyulmadığı konusunda hiçbir denetim yapılmış değil. Ne YSK ne de RTÜK bir adım attı" dedi.

TAM GÜN YAYINLANIYOR

"85 milyonun vergileriyle fonlanan TRT'nin fırsat eşitliği ve tarafsızlık konusunda özenli olması beklenirken tam tersine yasakları en fazla çiğneyen kurum oldu" diyen RTÜK Üyesi Keser, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Seçim günü bile Türkiye Yüzyılı logolu siyasi parti reklamını yayınladılar. Propaganda amaçlı olarak seri üretim hazırlandığı belli olan belgeseller, seçimin ilk döneminde TRT ekranlarında görülmeye başlamıştı, son günlerde ise TRT Haber ekranlarında neredeyse tam gün yayınlanıyor. 21 Mayıs'ta Kalkınma Yolunda 100 Yıl belgeseli 8 kez, Demokrasi Yolunda 100 Yıl 4 kez, Şehirlerimizle Türkiye 6 kez yayınlanıyor. Önümüzdeki günlerdeki yayın planına göre daha fazla belgesel yayınlanacak. Aslında bunların tamamı reklam filmi niteliğinde... Ücretsiz propaganda için böyle bir formül bulunmuş gibi görünüyor. Bir yandan YSK kararları ihlal ediliyor, bir yandan da kamu zararına yol açılıyor. Bunlar çok açık bir suç oluşturuyor. TRT Yönetimi görevini kötüye kullanıyor ve suç işliyor. TRT Yönetimi, yasakları sürekli ihlal ederek hukuk devleti ilkesini, seçim adaletini ve demokrasiyi baltalıyor."

(Birgün)