CiddiGazete- Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ın 4 Kasım 2021 tarihinde Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşma, sosyal medyada gündem oldu.

Yıldırım, söz konusu videoda şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bir silah sistemi çalışıldığını ben gördüm. Projesini gördüğüm için söylüyorum. Şu elektrik direkleri var ya sokaklarda, o direkler kadar, yaklaşık 7-8 metre yüksekliğinde metal çubuklar, bildiğin çubuk, içinde hiçbir şey yok, patlayıcı yok ama titanyum alaşımlı, sert malzemeden, metalden çubuk. Bunları uyduya yerleştiriyorlar belli sayıda. Oradan hedefleyerek dünyaya fırlatıyorlar onu. Bir kazık gibi, ucu da sivri. Geliyor mesela, Allah korusun, bir yere düşüyor işte, isim vermeyelim şimdi, felaket senaryosu olmasın ama. Yere çarptığı anda yerin 5 kilometre derinine kadar nüfuz ediyor. Öyle bir hızla geliyor ve 7-8 şiddetinde bir deprem oluşturuyor bu çarpmanın etkisiyle. Orada ne varsa yerle bir oluyor. Bakın burada hiç silah yok, patlayıcı yok, bomba yok, hiçbir şey yok. Basit bir çubuk ama öyle bir güç var işte uzaydan gelen. Ve bunu ne görme şansın var, ne savunma şansın var, ne durdurma şansın var. Böyle bir sistem var mı bilmiyorum ama böyle bir mühendislik çalışmasını ben gördüm.”

'MARAŞ AFETİYLE İLGİSİ YOK'

Serdar Hüseyin Yıldırım, sosyal medyadaki tartışmalar üzerine, Twitter hesabından bir açıklama yaptı. Yıldırım açıklamasında, “Birkaç gündür sosyal medyada dolaşan video hakkında çok soru geliyor. Bu kısa video benim çok önce bir strateji enstitüsünde verdiğim konferanstan alıntı. Dünya yörüngesinde konuşlanıp kullanıldığında küçük bir şehri haritadan silebilecek silah sistemini anlatmıştım.

Bu silah sisteminin fay hatlarını tetiklemek veya tektonik deprem oluşturmak gibi fonksiyonu yok. Dolayısıyla bilinen bir fay hattında oluşan tektonik bir deprem olan Maraş afetiyle ilgisi yok. Yanlış anlaşılmasını istemem. Bu silahın etkisi göktaşı çarpmasına kıyas edilebilir” ifadelerini kullandı.

TUA'DAN AÇIKLAMA

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım’ın açıklamasının ardından TUA da kurum olarak bir açıklama yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve birçok ilimizde yaşanan depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralalanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

TUA olarak felaketin ilk anlarından itibaren tüm dünyadaki dostlarımızın da yardımıyla, uydu verilerinin temini ve ilgili yerlere iletilmesi de dahil olmak üzere yardım çalışmalarımız devam etmektedir.

Kurum başkanımız Sn. Serdar Hüseyin Yıldırım’ın 4 Kasım 2021 tarihinde Stratejik Düşünce Enstitüsü’nde yapmış olduğu bir konuşmadan alıntılanan kısa bir video sosyal medya mecralarında bağlantı dışında dolaşıma sokulmuştur. Konuyla ilgili maalesef maksadını çok aşan ifadeler ve değerlendirmeler yapılmaktadır.

Konuya ilişkin Başkanımız Sn. Yıldırım, her ne kadar sosyal medya hesapları üzerinden açıklamada bulunmuş olsa da dezenformasyonun yayılımı konusunda adım atmak bu süreçte daha da güçleştiği için ayrıca bir açıklamaya da ihtiyaç duyulmuştur.

Söz konusu videoda Dünya yörüngesinde konuşlanabilecek bir silah sisteminin yalnızca proje çalışmalarından söz edilmiştir. Bu projenin gerçekleştirildiği hakkında hiçbir bilgi olmamakla birlikte, fay hatlarını tetiklemek veya tektonik deprem oluşturmak gibi bir fonksiyonu zaten bulundurmamaktadır. Dolayısıyla tektonik bir deprem olan Kahramanmaraş afetiyle de bir ilgisi olması söz konusu değildir.

Şimdi Türkiye için hep birlikte yaraları sarma vaktidir. Türkiye Uzay Ajansı, dün olduğu gibi bugün de ülkemizin geleceği için milletimizden aldığı güçle, çalışmalarını gayretle sürdürmeye devam etmektedir.”

SERDAR HÜSEYİN YILDIRIM KİMDİR?

Serdar Hüseyin Yıldırım, 7 Ağustos 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile Türkiye Uzay Ajansının birinci başkanı olarak atandı. Lisans eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölümü'nde başlayan Yıldırım, Berlin Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını Berlin Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri alanında yaptı. Kadir Has Üniversitesinde hava yolu işletmeciliği dersleri verdi. Çeşitli hava yolu şirketlerinde proje danışmanlığı ve yönetici pozisyonlarında görev yaptı. Devlet Hava Meydanları İşletmesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük yapan Yıldırım, son olarak Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü görevini yürüttü.