2020 Mart ayı itibari ile pandemiyle tanışan günümüz dünyası, henüz bunun maddi ve manevi etkisini atlatamamışken, iki hafta önce başlayan Ukrayna- Rusya savaşı hepimizi tedirgin etmekte... "Savaşın soğuk yüzünün yanısıra, yaratacağı ekonomik etki nelere gebe olacak"; "Bu bir 3. Dünya Savaşı'nın habercisi mi?" gibi sorular hepimizin kafasında... Bu konular her gün detaylı olarak irdelenirken ve ben de herkes gibi bu konulara kafa yorarken, aklıma gelen bir fikri paylaşmak istedim.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; Ukrayna tarım ve doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülke olmasının yanısıra, sanayide de oldukça gelişmiştir.

Uçak, gemi, kamyon, otobüs ve lokomotif yapımının yanısıra, bilgisayar ve elektronik aletler, tarım makineleri de üretmektedir. Bunun yanı sıra savunma ve uzay sanayisi üretimi de dikkat çekicidir.

Yakın zamanda Türk Bayraktar SİHA'sı üretmek için de Türkiye ile "yüksek teknoloji ve havacılık/uzay sanayi" alanında işbirliğine dair çerçeve anlaşması imzalamıştır.

Ayrıca, yazılım sektörü için de çok kalifiye ve maliyeti düşük eleman kapasitesi yüksektir. Eşim Egemen Taş (siber güvenlik alanında dünyadaki sayılı isimlerdendir) yaklaşık 15 yıldır bu sektörde Ukrayna'daki ekibi ile çok önemli işlere imza atmıştır.

Ve hep yazılım sektörüne yapılacak yatırım ile (kurulacak güçlü yazılım ekibi ile yapılacak yazılım ihracatı sonucu) Türkiye cari açığının önemli bir kısmının kapatılabileceğini anlatmaktadır.

Hatırlarsanız, 2020 yılında Türk oyun şirketi Peak'i Amerikan şirketi Zynga tarafından 1.8 milyar dolara satın alındı. Sırf bu satın alma sektörünün katma değerinin büyüklüğünü gözler önüne sermektedir.

Tüm bilgiler ışığında hem Ukrayna'dakilere yardım etmek, hem de Türkiye'yi ciddi bir teknoloji üssü yapmak için bence Türkiye, Ukrayna'daki kalifiye elemanlara kapılarını açıp onlara çalışma izni verip; hatta oradaki sanayi ve teknoloji şirketlerini de aynen Türkiye'ye taşıyıp faaliyetlerine devam etme imkanı tanımalıdır. Bu bize değişen dünya düzeninde hızla ekonomik olarak güçlü bir konuma gelme imkanı verecektir. Ayrıca, gelişen teknolojide de üretim yapıp, hem istihdam sağlama, hem de cari açığı kapatma konusunda da ciddi katkıları olacaktır.

Bunu gerçekleştirebilmek de aslında sanıldığı kadar zor bir şey değildir. Tek yapılması gereken, Türkiye'nin böyle bir iradeye sahip olduğunun devlet tarafından açıkça söylenmesi, akabinde yerli teknoloji şirketleri için oradaki elemanları hemen (1 ay içerisinde) işe alabilecekleri bir mevzuat hazırlanması, (Türk Yeşil Kartı gibi bir şey verilmesi mesela) ve konsolosluklar yoluyla da bunun Ukrayna'da duyurulması ve ilgilenenlerin başvurularının alınıp ivedilikle sonuçlandırılmasıdır.

İlgililerin dikkatine duyurulur...