CiddiGazete- Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde birinci ay geride kalırken, tüm dünyanın gözü bugün İstanbul'da başlayan müzakerelere çevrildi. Rus ve Ukraynalı heyetlerin görüşmeleri saat 10.30'da Dolmabahçe'de başladı.

Ukrayna devlet televizyonu, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin el sıkışmadan başladığını duyurdu. Devlet televizyonunda, "Soğuk bir karşılama oldu, el sıkışma olmadı" ifadeleri kullanıldı.

Rus heyetinin görüşmeler için daha resmi olan takım elbiseleri seçtiği görülürken, Ukraynalı müzakereciler kamuflaj desenli kıyafetleriyle masada yerini aldı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirilo Timoşenko ve Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mihailo Podolyak da görüşmede yer aldı.

"HİÇBİR ŞEY YİYİP İÇMEYİN"

Ukraynalı müzakerecilerin, zehirlenme haberlerinin ardından bugün Rusya ile yapılan barış görüşmelerinde yememeleri, içmemeleri ve hatta hiçbir şeye dokunmamaları konusunda uyarıldığı bildirildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba yaptığı açıklamada "Rusya ile müzakereye giden herkese hiçbir şey yiyip içmemelerini ve tercihen yüzeylere dokunmamalarını tavsiye ediyorum" dedi.

Reuters, kaynaklara dayandırdığı haberinde Rus oligark Roman Abramoviç'in de görüşmelerde bulunduğunu yazdı.

Konu hakkında bilgi üç kaynak tarafından verildi.

Kremlin, Abramovich'in önceleri barış görüşmelerinde yer aldığını ancak artık görüşmelerin müzakere ekipleri tarafından yürütüldüğünü açıklamıştı.

Daha önce de Batı ülkelerinin yaptırım uygulamaya başladığı ve geçen hafta içinde toplam değeri 1 milyar dolardan fazla olan gemileri Eclipse ve Solaris'i Türkiye karasularına getiren Chelsea'nin sahibi Roman Abramoviç'in iki ülke arasında yoğun bir diplomasi trafiğine dahil olduğu ortaya çıkmıştı. Abramoviç'in defalarda Moskova'ya gidip geldiği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeler yaptığı açıklanmıştı.

MÜZAKERELER SÜRERKEN UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin siyasi danışmanı Mykhailo Podolyak, heyetlerin "müzakere sürecinin temel hükümlerini tartıştıklarını" söyledi.

Podolyak, Salı günü Türkiye'de Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerde güvenlik garantileri ve insani sorunları çözmek için ateşkes düzenlenmesinin tartışıldığını söyledi.

Podolyak, "Şu anda bazı önemli konularda yoğun istişareler devam ediyor, bunlardan en önemlisi Ukrayna için uluslararası güvenlik garantileri konusunda anlaşma, çünkü bu anlaşma ile Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu şekilde savaşı sona erdirebileceğiz" dedi.

"BİRKAÇ SAAT İÇİNDE AÇIKLAMA YAPILMASINI UMUYORUZ"

Podolyak sözlerin "İkinci konu, biriken tüm insani sorunları çözmek için ateşkes" ifadeleriyle devam etti. Podolyak, son dönemde "savaşın tırmanmasından" dolayı endişe duyduklarını dile getirirken, ayrıntı vermeden yaşananları, "savaş kurallarının ihlali" olarak nitelendirdi.

Rus müzakereci Vladimir Medinsky Rus devlet televizyonuna verdiği demeçte, Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'da yapılan görüşmelerin ardından birkaç saat içinde bir açıklama yapılmasını umduğunu söyledi.

İBRAHİM KALIN'IN TEKLİFİ GÜNDEMDEYDİ

Öte yandan, iki ülke arasında bugün gerçekleşen görüşmelerin detaylarıyla ilgili de kamuoyuna haberler yansımaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta İbrahim Kalın, Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağının garantisi, silahsızlanma ve Rus dilinin koruma statüsü de dahil olmak üzere kilit konularda "anlaşmaya yakın" olduğunu söylemişti. İki ülke arasındaki en büyük anlaşmazlığın ise Kırım ve Donbas bölgelerinin kaderi olduğu belirtiliyor.

Türk hükümetinin en etkili ve deneyimli dış politika isimlerinden biri olan 50 yaşındaki Kalın'ın Kırım ve Donbas'ın, İngiltere'nin Hong Kong üzerindeki kontrolüne benzer şekilde, Moskova'nın uzun vadeli bir kiralama kapsamında tutulması yönünde bir öneri sunduğu belirtildi. Ukrayna, 2014'teki olaylardan önce Karadeniz'deki Sivastopol deniz üssünü Rusya'ya kiralamıştı.

Putin'in Kalın'ın teklifini değerlendirdiği ancak Ukrayna ve Rusya'nın askeri başarısızlıklarına duyduğu öfkenin yanı sıra Zelenski'ye duyduğu kişisel öfkenin kararlarında etkili olabileceği konuşuluyor.