CiddiGazete- Ukrayna'nın Donbass'taki Donetsk, Luhansk ve Kherson bölgeleri, Rusya'ya katılmak için 23-27 Eylül arasında referandum yapılacağını açıkladı.

Öte yandan, Zaporijya bölgesinde de Moskova yanlısı yönetim, yakın bir zamanda bölgenin Rusya'ya katılması için referandum düzenlenebileceğini duyurdu.

KHERSON DA REFERANDUMA GİDİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rossiya devlet kanalına yaptığı açıklamada, "Özel askeri operasyonun en başından itibaren ve ondan önceki dönemde, halkların kaderlerine karar vermeleri gerektiğini söyledik ve mevcut durum, bu halkların, kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor" diye konuştu.

Reuters haber ajansına göre, Kherson'da da Rusya'ya katılmak için 23-27 Eylül arasında referandum yapılacak.

PUTİN DONBASS HALK CUMHURİYETLERİNİ TANIMIŞTI

Rusya, 2014'te Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki meydan olaylarıyla Kırım'ı yasa dışı ilhak etmişti. Bunun ardından ayrılıkçılar, Rus etnik nüfusunun çoğunlukta olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isminde yönetimler ilan etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasına dair kararnameyi Kremlin Sarayı'nda imzalamıştı.

Putin 24 Şubat'ta, "Donbass'taki insanları korumak üzere özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurmuştu. Böylece Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı başlamıştı.