CiddiGazete- ABD ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu Erzincan İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde kullanılan siyanür borularının patladığı ortaya çıktı.

İliç Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. Boru patlamasının ardından bölgeye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve Trabzon'dan gelen uzman ekipler, tutanak tutarak bölgeden numune aldı. Ancak henüz alınan numunelerin analiz sonuçlarına ilişkin açıklama yapılmadı.

"BİLGİ VEREMEM"

Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Madencilik Türkiye Sorumlu Müdürü Burhanettin Şahin ise siyanür borularının patladığı yönündeki haberleri yalanladı.

İyi Parti'de sürpriz destek İyi Parti'de sürpriz destek

Şahin, "Çıkan haberler tamamen asparagas bu konuda en kanuni haklarımızı kullanacağız. Tamamen yalan ve yanlış bilgi. Patlayan boru ve konu soruşturuluyor bilgi veremem" dedi.

Şu an bu konuyla ilgili çevre bakanlığının çalışma yürüttüğünü de ifade eden Şahin, "Bu haberlerin yüzde 99'u doğru değil. Cumhuriyet Savcılığı ile Çevre Bakanlığının yürüttüğü soruşturma var onun sonucunu bekleyelim" ifadelerini kullandı.

"TONLARCA SİYANÜR, PATLAYAN BORUDAN BARAJA AKIYOR"

Yıllardır söz konusu madenin kapatılması için mücadele veren ve madenin olduğu köyde yaşayan Sedat Cezayirlioğlu ise tonlarca siyanürün patlayan borudan araziye, oradan ise bir dereye ve dereden de Fırat Nehri aracılığı ile İliç Barajı'na aktığını iddia etti. Cezayirlioğlu şunları söyledi:

"Burada yüzlerce litre siyanürden bahsediyorum. Suç duyurusunda bulundum. Savcılık el koydu, savcılık yetkilileri ve jandarma ekipleri dün madende inceleme yaptılar. Beklenen felaket Türkiye'nin Çernobil'inde yaşandı. Şu anda Fırat Nehri siyanür akıyor. Bu nehir, Keban barajını, Atatürk barajını, Karakaya barajını besliyor. Bu maden acilen kapatılmalı."

TUTANAKTA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Öte yandan Çevre Bakanlığı ekiplerinin bölgede yaptıkları inceleme sonucu kaleme alınan tutanakta yaşanan çevre felaketi gözler önüne serildi. Ekipler, imzaladıkları tutanakta "Yaklaşık 20 metreküp siyanürlü solüsyonun eğime bağlı olarak lift27, lift26, lift25 İliç sahası doğu erişim yoluna aktığı" tespiti yer aldı.

ÜMİT ÖZDAĞ İLİÇ'TE AÇIKLAMA YAPTI

Erzincan İliç'e gelip vatandaşlardan bilgi alan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, "Burada bir Çernobil yaşanıyor. Şu anda Ankara hala uyumaya devam ediyor. Bu iş jandarma tutanağı ile halledilebilecek bir iş değil. Acil durum ilan edilmesi gerekiyor ve devletin bütün kaynaklarını buraya ayırması gerekiyor. Çünkü barajda toplanan bu zehir, kısa süre sonra bütün Türkiye'ye özellikle de güney illerimize doğru akmaya başlayacak. Bu kabul edilebilir bir durum değil" dedi.

Bölgede doğa soykırımı yaşandığını vurgulayan Ümit Özdağ'ın açıklaması şöyle:

- Bu siyanür havuzu tahliye edilen borulardan dün geceden itibaren dışarı aktığı tespit edildi. Burayı büyütmeye karar vermişler ve inşaat devam ediyor.

- Burada siyanür denizi ortaya çıkacak. Bu siyanür nehre karışarak buradan Harran'a kadar iniyor ve oradan da Ortadoğu'ya.

- Bu bir katliam. Türk topraklarında bu doğa katliamını ve dolayısıyla insan hayatını tehlikeye atan uygulamayı yapanlar, bunu kendi ülkelerinde yapamazlar.

- Türkiye'ye üçüncü sınıf bir sömürge ülkesi muamelesi gösteriyorlar. İktidar bunu durdurmak yerine yardım ediyor.

- Zafer partisi olarak Türkiye'nin her yerinde doğaya karşı girişilen katliamların karşısında olduysak burada tavrımızı ortaya koymak için bulunuyoruz. Bu konunun arkasını bırakmayacağız.

- Türk topraklarında böyle bir pisliğe izin vermeyeceğiz. İnsanımıza ve gelecek nesillere karşı girişilmiş bir suikasttır.

- Bütün Türkiye durumun ne kadar vahim olduğunu görmek ve anlamak zorunda. Siyanür akan borulardan birisi kırılıyor ve Jandarma tutanağına göre en az 20 ton siyanür akıyor.

- Kabul edilebilir bir durum değil. Havada kötü bir koku var. Derhal acil durum ilan edilmesi gereken bir süreçle karşı karşıya ülkemiz.