CiddiGazete- Türk siyasetinin tecrübeli isimlerinden Ankara eski milletvekili Şevket Bülend Yahnici, 2023 yılında yapılacak seçimlerle ilgili şu analizi dili getirdi:

Bırakınız altılı masayı bir yana... Problem, CHP+İYİ Parti ikilisinin yüze 45'i bulabilmesidir. (Parlamento oyu) Bu oya ulaşabilirlerse, cumhurbaşkanlığı seçimi için gerekli yüzde 51'i yakalamaları (hem de HDP'siz... HDP Millet İttifakı yönünde oy kullanırsa yüzde 60 bile aşılır) mümkün hale gelecektir. Bu takdirde HDP oyları stratejik olmaktan çıkar ve Millet İttifakı'na yönelik olarak yürütülen "HDP'ye muhtaçlık" kampanyası boşa düşer. HDP ihtiyacı minimize olur.

Böyle bir durumun yakalanması CHP'nin yüzde 27, 28 bandına çıkması, İYİ Parti'nin yüzde 16-18'leri bulması ile gerçekleşebilir. Ama bugün anketlerin göstergesi böyle değil. Yüzde 25'in altında kalacak bir CHP ve yüzde 15'in altındaki bir İYİ Parti yüzde 40'larda kalmak demektir ki, endişenizin/ endişemizin kaynağı buradadır.

Bütün mesele o yüzde 40 ile yüzde 45 arasındaki beş puanı bulmaya bakıyor. Bu beş puan alınamaz ise HDP oyları söylenildiği gibi "stratejik" olmaya devam edecek ve ayrıca parlamentoda sağlıklı bir çoğunluk elde edilememiş olacaktır.

CHP yöneticilerine sorarsanız yüzde 30'ları, ötekiler (İYİ Parti) yüzde 20'leri telaffuz ediyorlar. Hal böyle olmuş olsa, endişeye mahal yok demektir. Ama lehlerine olan en kabadayı ankette en fazla yüzde 25 ve yüzde 15 çıkıyorlarsa ve hala stratejik hatalar yapılmaya devam ediliyorsa (her ikisi için de geçerli) Millet İttifakı'nın kazanmasını isteyen ve "hukuksuzluk dönemi bitsin. Adalet istiyoruz. Parlamenter rejime dönülsün, kuvvetler ayrılığı olsun, tek adam sistemi bitsin..." düşüncesini paylaşan insanlarımızın endişeli bekleyişler içinde olmaları normaldir.

Altılı masanın sair ortaklarının bu endişeleri giderecek bir performans sergilemeleri mümkün görülmediği için problem ortada...

Bahis konusu iki partinin (CHP+İYİ Parti) yüzde 40'larda kalması halinde parlamento çoğunluğunun tehlikeye girmesi bir yana, yüzde 51 için gerekli yüzde 10, 11 oyun altılı masanın diğer bileşenlerinin gayretiyle sağlanması zor gözüküyor.

Deva, Gelecek, Saadet, Demokrat Parti gürül gürül AKP'yi, MHP'yi çözmüş, bu tarafa oy taşımış değil; taşıyacağa da benzemiyor. Ancak bahsettiğimiz yüzde 45 CHP+IYI Parti tarafından yakalanacak olursa yüzde 50 kolayca aşılacaktır.

Yüzde 40 ile yüzde 45 aralığındaki yüzde 5 çok önemli. Bunun kazanılması gerek. Bu zor değil... Ancak strateji/ enerji/ hesaplama bu yöne kilitlenmiş gözükmüyor. Baska işlerle meşguller.

HDP oyunu "stratejik oy" diye hesaplama ve HDP muhtaçlığına kilitlenme yerine, AKP+MHP tabanını çözmeye (özellikle en az hala yüzde 15'e varan milliyetçi muhazakar, sağ demokrat kökenli, çoğu kararsız MHP'li) yönelmek; adayı buna göre aramak/ bulmak akıllılık/ akılcılık olacaktır.

Millet İttifakı'nın "kararsızlığı" kararsız oylarının bu ittifaka yönelmesini engelliyor. Vatandaşın bu ittifaka itimatsızlığını kıramadılar.

İşte bütün mesele...