CiddiGazete

Büyükşehir Belediyesi açık otoparkındaki "Akıllı Taksi Projesi"nin lansmanına, Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş ve çok sayıda davetli katıldı. Yavaş, projenin ihaleye çıkmasının ardından ekipmanların kentteki 8 bin 800 taksiye ücretsiz olarak takılacağını söyledi. Proje finansmanının Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağının altını çizen Yavaş, "Yaptığımız sözleşmeler doğrultusunda reklam anlaşmalarıyla bunlar taksilere ücretsiz olarak takılacaktır. Bunun şoförlerimize faydası var, müşterilere yararları var, belediyemiz ve şehir ulaşımı açısından faydaları var. Bu projeyi Türkiye’de ilk olarak biz yapmış olacağız. Bu proje uygulamaya başladığında, anlık olarak Ankara’da kaç tane taksinin trafikte olduğunu göreceğiz. Bu sayede de Ankara’da trafiği daha düzenli olarak yönetmemize faydası olacak" dedi.

Projenin ilk prototipi, Başkan Yavaş’ın katılımıyla basın mensuplarına tanıtıldı.

İŞTE AKILLI TAKSİ PROJESİNİN HALKA SAĞLAYACAĞI FAYDALAR

- Vatandaş en yakın taksi durağı bölgesi içerisinde cep telefonu mobil uygulaması ile GPS konum bilgisini görerek boş olan taksiyi adresine çağırabilecek.

- Vatandaş, taksi içerisindeki navigasyon sayesinde nereye gittiği izleyebilecek.

- Trafik yoğunluğunu, km bilgisini, taksimetre fiyat bilgisini anlık görebilecek, kredi kartı, Ankara kart ile ödeme yapabilecek.

- Taksi içerisinde unutulan kayıp eşyaların yer/konum bilgisi alınarak eşya sahibinin adresine iadesi sağlanabilecek.

- Şikayet ve talepler için 7/24 çağrı hizmeti verilecek.

- Vatandaş, çağıracağı taksinin plaka ve şoför kimlik bilgisini önceden görebilecek.

- Yabancı dil desteği ile turistlerin de hizmet alması sağlanacak.

TAKSİCİLERE SAĞLAYACAĞI FAYDALAR:

- Yolcu bulmak için boş dolaşan taksiler, cep telefonu uygulaması ile müşteriyle iletişime geçebileceğinden, büyük ölçüde yakıt tasarrufu sağlanacak, şehir içi trafik yoğunluğu azaltılacak.

- Korsan taksi işletmeciliği minimize edilecek.

- Taksi sahipleri, şoförlerinin taksimetre açıp açmadığını, nereden yolcu alıp nerede indiğini, kaç km yol yaptığını ve ne kadar ücret aldığını anlık görecek, günlük, haftalık, aylık, yıllık toplam ve detaylı rapor alabilecek.

- Şoförler; navigasyon olduğu için araç içinde cep telefonu kullanımları yapmayacağından ve GPS ile hız ihlalleri alınacağından trafik kazaları da en aza indirilecek.

- Şoförler, karıştıkları kaza görüntülerini araç içi kamerasından kayıt altında tutabilecek. Savrulma, çarpma, kaza, panik bildirimleri anında istenilen merkeze iletilebilecek.

BELEDİYEYE GETİRECEĞİ FAYDALAR:

- Koltuk arkası ekran ile vatandaşa etkinliklerin, duyuruların online iletilmesi sağlanacak.

- Reklam ve benzeri video gösterimleri izlenebilecek. Buralardan sağlanacak kazanca belediye de ortak olacak.

- Müşteri taksi memnuniyeti puanlaması ve belediye yolcularla online anket çalışmaları yapabilecek.

- Güvenlik ve Emniyet birimleri için İçişleri Bakanlığı genelgesi kapsamında yüz tanıma yapılarak, aranan kişilerin tespiti, taksi içerisinde ve dışarısında herhangi bir olay anında şoför ve yolcu tarafındaki panik butonuna basıldığında olay görüntüleri kayıt altına alınabilecek.

- Akıllı şehir projesi kapsamında sisteme entegre edilen sensörlerle, hava kirliliği ve gürültü ölçümleri yapılarak istatistik raporları alınabilecek.