CiddiGazete- Yunanistan'da yapılan genel seçimde oyların yüzde 85'inden fazlası sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi (ND) oyların yüzde 40,80'ini alarak seçimin galibi olurken, mecliste çoğunluğu sağlayamadı.

ND'nin ardından Aleksis Çipras'ın liderlik ettiği Radikal Sol Koalisyon- İlerici İttifak (SYRIZA) oyların yüzde 20,06'sını alarak seçimi ikinci sırada tamamladı.

Seçime katılan 27 siyasi parti, 8 ittifak ve 1 bağımsız aday arasından toplam 5 parti ve ittifak yüzde 3 barajını geçerek meclise girmeye hak kazandı.

MİÇOTAKİS'TEN AÇIKLAMA

Miçotakis, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, kazandıkları seçim zaferini kutlayarak, "Yeni Demokrasi, mutlak çoğunluk ile yönetmek için halkın onayını aldı. Hiç şüphesiz bu siyasi deprem yeni seçimlere doğru yolumuza hız vermemizi sağlıyor. Yalnızca güçlü hükümetler cesur reformlarla ilerleyebilir" ifadelerini kullandı.

KOLASİYON KURULMAZSA İKİNCİ TURA GİDİLECEK

İlk turda nisbi seçim sistemine göre hiçbir parti tek başına hükümet kurmak için gerekli olan yüzde 46'lık oy oranına ulaşamazken, Yeni Demokrasi'nin partiler arasında işbirliği yaparak koalisyon hükümeti kurmaması halinde seçimin ikinci turunun haziran sonu ya da Temmuz ayı başlarında bu kez salt çoğunluk sistemiyle tekrarlanması bekleniyor. Salt çoğunluk sistemine göre, bir parti oyların yüzde 38'ini alarak tek başına hükümet kurabilecek.