Diyanet Audi A8 aracı doğruladı Diyanet Audi A8 aracı doğruladı

CiddiGazete- Sudan'da 1 milyon dönüm arazi kiralayıp tarım ve hayvancılık yapma hayali fiyaskoyla sonuçlanırken, aynı alanda diğer projeler olan Nijer ve Venezuela'da da tarımsal üretimden vazgeçiliyor. Bu iki ülkede de toprak kiralanıp Nijer'de yem, Venezuela'da ise buğday üretimi yapılacaktı.

10 YILLIK MACERA

Türkiye'nin yurt dışında tarım yapma projeleri 2013 yılında başladı. AKP iktidarı önce Sudan'da 780 bin 500 hektar tarım arazisini 99 yıllığına kiralamak istedi. Ortak şirket kuruldu yöneticiler atandı maaş bağlandı. Dönemim Bakanı Bekir Pakdemirli Sudan'a gidip vaadlerde bulundu ancak bu proje hayata geçmedi. Şirket de 1 Aralık 2023'te tasfiye edildi. 10 yıllık Sudan macerası hüsranla sonuçlandı.

Daha sonra benzer bir durum Nijer ve Venezuela'da da yaşandı. Nijer'de kiralanacak arazide yem bitkileri üretilecekti. Dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou'la görüşmeler yaptı ve yem üretimi gündeme geldi. Ancak bu proje de fiyaskoyla sonuçlandı.

Venezuela'da ise Devlet Başkanı Maduro ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Haziran 2022'deki görüşmelerinden sonra dönemin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi bu ülkede buğday üreteceklerini söyledi. Kirişçi, Venezuela'da helikopterle arazileri de gezdi. Ancak bu proje de hayata geçemedi. Yurt dışında tarımsal üretimin 3 ülkede yapılması hedeflenirken 3'ü sonuçsuz kaldı.