CiddiGazete- FETÖ'nün yayın organlarından Zaman Gazetesinin yazarları Ahmet Turan Alkan, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay ve Ali Bulaç hakkında "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan verilen cezanın bozulması sonrası görülen davaya sanıklar, avukatlarıyla katıldı. Firari sanık Mehmet Özdemir hakkındaki yakalama emrinin infaz edilemediği tutanağa geçti.

Duruşma savcısı önceki celse sanıklar Ali Bulaç, Şahin Alpay, Ahmet Turan Alkan ve Mümtazer Türköne hakkında, "Örgüt hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis talep ettiği mütalaasını tekrarladığını belirtti.

Sanık avukatları, savunmalarını gelecek celse yapacaklarını belirterek, müvekkillerinin yurt dışı yasağının kaldırılmasını ve dijital materyallerin iadesini talep etti.

DİJİTAL MATERYALLERİN İADESİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarına mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için gelecek celseye kadar süre verdi. Heyet, sanıklar hakkında yurt dışı yasağının kaldırılmasına, el konulan dijital materyallerin de iadesine karar verdi.

Sanık Ahmet Turan Alkan'ın mal varlığı üzerindeki tedbirin de kaldırılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Zaman gazetesinin eski yazarları Mümtazer Türköne ve Ali Bulaç'ın da aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 11 sanığın yargılandığı davada, 6 Temmuz 2018'de karar çıkmıştı.

Kararın ilk temyiz yeri olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi (istinaf), yerel mahkeme kararını 25 Haziran 2019 tarihinde duruşmasız olarak değerlendirmişti. Daire, yerel mahkemenin 6 Temmuz 2018 tarihli kararını yerinde görerek onamıştı. Kararın ikinci temyiz edildiği Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise 24 Eylül 2020'de verdiği kararla bazı sanıklarla ilgili kısmi bozma, bazı sanıklarla ilgili ise kısmi onama kararı vermişti.

Sanık Mümtazer Türköne'yi "terör örgütü üyeliği" suçundan 10 yıl 6 ay, Ali Bulaç ile Şahin Alpay'ı aynı suçtan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmış, Mehmet Özdemir ise beraat etmişti.

Davanın karara bağlanmasının ardından yapılan temyiz incelemesinde Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, hükmü eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle bozmuştu.

Sanıkların eyleminin "Örgüte yardım" suçunu oluşturduğunu kaydeden Yargıtay, Mümtazer Türköne'yi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye etmişti.

DEVLET BAHÇELİ: ÖĞRENCİLİK YILLARINDAN İTİBAREN TANIRIM

Devlet Bahçeli, AKP'nin "çözüm" ihaneti sürecindeki politikalarının mimarlarından ve "Apo'ya paşalık verilsin" diyen Mümtazer Türköne'nin durumunu TBMM'de yaptığı konuşmada şöyle ifade etmişti: Mümtaz'er Türköne'yi öğrencilik yıllarından itibaren tanırım. Ülkücü şehidimizin ağabeyi olan ve geçmişte davamıza emek vermiş Mümtazer Türköne'nin gerçekten suçlu olup olmadığına karar verecek yegâne merci Türk adaletidir. Adil ve hakkaniyetli yargılamayla Mümtazer Türköne'nin üzerine atılı isnatların netleşmesi de mümkün olacaktır. Dileğim bir haksızlık varsa bunun acilen düzeltilmesidir. Türköne'nin davası tekraren ve titizlikle değerlendirilmelidir."

Bahçeli'nin 23 Haziran 2020'deki bu açıklamasının ardından Türköne, 24 Eylül 2020'de serbest bırakıldı.