CiddiGazete- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim kampanyası kapsamında pazar günü İstanbul Atatürk Havalimanı'nda miting düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, miting konuşmasında Atatürk Havalimanı'nda yapılan İstanbul mitingine bir milyon 700 bin kişinin katıldığını şu sözlerle duyurdu:

"Bugün İstanbul'da resmi rakamlara göre 1 milyon 700 bin alanda katılım var."

Teyit.org'un aktardığını göre; bu gibi iddialar söz konusu olduğunda bir alanda veya meydanda kaç kişinin bulunduğunu hesaplamamıza yarayan en önemli araç MapChecking. Bu araç sayesinde miting esnasında çekilen fotoğrafları ve videoları kullanarak mitinge kaç kişinin katıldığına dair bir çıkarımda bulunabiliniyor.

Atatürk Havalimanı'nın farklı açılarından çekilen fotoğraflar ve videolar haber sitelerinde ve sosyal medyada paylaşıldı. Sosyal medya üzerinden miting sırasında Atatürk Havalimanı'nı kuş bakışı görüntüleyen fotoğraflar da var.

Atatürk Havalimanı'nın farklı açılarından çekilen fotoğraflar ve videolar haber sitelerinde ve sosyal medyada paylaşıldı. Sosyal medya üzerinden miting sırasında Atatürk Havalimanı'nı kuş bakışı görüntüleyen fotoğraflar da var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahnede olduğu anda alanı kuşbakışı görüntüleyen videolara da yine sosyal medya üzerinden ulaşılıyor. Bu görüntülerdeki kalabalığın yayılımı ile alanı kuşbakışı görüntüleyen fotoğraftaki kalabalığın yayılımı da birbiri ile uyuşuyor.

Görüntülerden miting için kurulan sahnenin Devlet Hava Meydanları Atatürk Havalimanı Baş Müdürlüğü binasının önünde olduğu ve kalabalığın ise Atatürk Havalimanı İç Hatlar binasının yanında yoğunlaştığı anlaşılıyor.

TRT Haber'in paylaştığı ve mitingin ilerleyen dakikalarını gösteren bir fotoğraf incelendiğinde de alanın sol tarafında bulunan kalabalığın arttığı ve alanın genişlediği görülüyor.

Buradan sahnenin sol tarafındaki küçük kalabalık ve iç hatlar binasının önündeki kalabalığın da nereye kadar uzandığı net olarak anlaşılıyor.

Fotoğraflardan miting alanının sol bölümünde boş bir alanın olduğu görülüyor. Bu boşluğun başladığı noktayı da fotoğrafları detaylı inceleyerek tespit etmek mümkün. Zeminde yer alan çizgilere bakarak alanın nereden itibaren başladığını anlayabiliyoruz.

Anadolu Ajansı'nın paylaştığı ve miting öncesi hazırlıkları gösteren video incelendiğinde ise sahnenin alanın tam olarak hangi noktasına kurulduğu ve alanın sol bölümünün sınırı daha net olarak tespit ediliyor.

Bu görsellerden elde edilen alanları MapChecking'de işaretlediğimizde ve bir metrekarede beş kişinin yan yana ayakta durduğu, en kalabalık olunan senaryoyu baz aldığımızda, alana sığabilecek insan sayısı yaklaşık 865 bin olarak çıkıyor.

Metrekare başına beş kişinin düşmesi, alanda adım atılacak yer olmadığı ve katılımcıların bedenlerinin neredeyse birbirine değdiği anlamına geliyor.

Yapılan hesaplamayı, metrekarede üç kişinin yan yana ayakta durduğu bir senaryoda tekrarladığımızda ise alana sığabilecek insan sayısı yaklaşık 520 bin olarak tespit ediliyor.

İki senaryonun ortalamasını alındığında ise miting anında Atatürk Havalimanı'nda ortalama 690 bin seçmenin bulunduğunu söylenebilir.