CiddiGazete- Son yıllarda saha içinden çok saha dışı konuşulan, sürekli krizler, kaoslar ve demeç savaşları ile gündemde kalan Türk futbolu, cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız 2023'ü büyük sarsıntılarla kapattı. Son 20 günde yaşananlar, tarihe "skandallar" şeklinde kayıtlara geçti:

11 ARALIK: HAKEME DAYAK

MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, Rizespor maçının bitiminde; kararlarını beğenmediği hakem Halil Umut Meler'e saldırıp yumruk attı.

Koca, sahaya inen diğer iki kişi ile birlikte gözaltına alınıp tutuklandı; daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere 15 gün sonra serbest bırakıldı. Kulüp başkanlığından istifa eden, PFDK tarafından ömür boyu futboldan men edilen, partisi AKP'den de ihraç edilen Koca ile ilgili yargılama süreci devam ediyor. Skandal olay liglerin 1 hafta ertelenmesine neden oldu.

19 ARALIK: TAKIMI SAHADAN ÇEKME

İstanbulspor'un evinde Trabzonspor'u ağırladığı Süper Lig maçı yarıda kaldı.

Ev sahibi kulübün başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, Karadeniz ekibinin 2-1 öne geçmesinin ardından hakem Ali Şansalan'a tepki göstererek 74. dakikada takımını sahadan çekti. Hükmen mağlup ilan edilen sarı siyahlıların 3 puanı da silindi.

29 ARALIK: ARABİSTAN REZALETİ

TFF'nin tüm tepkilere rağmen Süper Kupa maçını Riyad'da oynatma ısrarı krizle sonuçlandı.

Suudi yetkililerin, Atatürk temalı tişört ve pankartlara izin vermemesi nedeniyle Galatasaray ile Fenerbahçe maça çıkmama kararı aldı. Suudilerin, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın soyunma odasına polis sokarak Atatürk tişörtlerine ve pankartlarına el koymaya çalışmaları, Arabistan'daki gerilimi had safhaya ulaştırdı.

Hem Fenerbahçe Başkanı Ali Koç hem de Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, "Atatürk yoksa biz de yokuz" diyerek maça çıkmayacaklarını ilan ettiler.

SEÇİM SÜRECİ KAPIDA

Suudi Arabistan'daki Süper Kupa krizinin ardından gözler, eleştirilerin hedefi olan Mehmet Büyükekşi'ye çevrildi.

Dün Riyad'dan İstanbul'a dönen TFF Başkanı, havalimanı çıkışında aracına binerken "İyi seneler diliyorum. Gereken açıklamaları dün yaptık zaten" ifadelerini kullandı.

Süreci yönetemeyip krize zemin hazırlayan Büyükekşi'nin istifasının cebinde olduğu iddia edildi. Büyükekşi ve ekibi görevinden ayrılırsa seçim sürecine girilecek.

KULÜPLERİ SUÇLADILAR

Süper Kupa maçının organizatörü Riyadh Season, yaptığı açıklama ile sessizliğini bozup Galatasaray ve Fenerbahçe'yi suçladı:

Maçın, kapsamı dışında herhangi bir slogan olmaksızın yapılmasını gerektiren yönetmelik ve düzenlemelerin zamanında yapılmasını bekliyorduk. Bu konu önceki toplantılarda TFF ile görüşülmüştü. Türkiye Cumhuriyeti’nin milli marşının çalınması, stadyum içinde ve tribünlerde Türk bayraklarının sergilenmesi konusunda anlaşmaya varmıştık. Bu anlaşmaya rağmen, iki takımın da anlaşmaya uymaması üzücü oldu ve bu da maçın yapılamamasına yol açtı.

PROGRAMDA YAZIYORDU

Suudiler, "Bize bildirilmedi" dese de kulüpler günler önce Atatürk pankartlarına ve tişörtlerine dair bilgiyi TFF'ye iletmişti.

Hatta federasyonun hazırladığı resmi organizasyon planlamasında "100 kişilik ekiple Türk Bayrağı, Atatürk Posteri ve kulüp armaları" maddesi de yer alıyordu. Aynı zamanda, Suudilerin reddettiği Norm Ender'in seslendireceği 100. yıl marşı da programda yer alıyordu.