CiddiGazete- ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugünkü toplantısından federal fonlama faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutma kararı çıktı. Fed, böylelikle üst üste beşinci toplantısında da faizi değiştirmemiş oldu.

ALTIN, BORSA VE DOLARDA İLK TEPKİLER

Fed kararı öncesinde 2 bin 157 dolar olan ons altın, kararın hemen ardından 2 bin 188 dolara kadar yükseldi. Gram altın da karar sonrasında 2 bin 277 TL'ye kadar yükseldi ve rekor tazeledi. Kapalıçarşı'da ise gram altın fiyatı bu rakamın yaklaşık 200 TL üzerinde bulunuyor.

Fed kararları sonrası ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizi yüzde 4,257'ye geriledi.

Fed kararları sonrası Euro/dolar paritesi 1,09131 seviyesine kadar yükseldi. Dolar endeksi yüzde 0,25 düşüşle 103,57'ye geriledi.

Karar sonrasında ABD hisse senedi borsalarında sınırlı pozitif hava gözlendi. Wall Street'te yukarı hareket Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşması sonrasında hızlandı ve Nasdaq endeksinde yükseliş yüzde 1'i aştı.

Karar sonrası Bitcoin'de 65 bin 460 dolar seviyesi aşıldı.

POWELL'DAN AÇIKLAMA

Karar sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell kameraların karşısına geçti ve açıklama yaptı. Powell'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Her ne kadar aşağı yönlü bir hareket olsa da enflasyon hâlâ yüksek.

- Güçlü tüketici talebi ve iyileşen tedarik zincirleri ABD ekonomik büyümesini artırdı.

- Uzun vadeli enflasyon beklentileri iyi çıpalanmış olmayı sürdürüyor.

- Politika faiz oranımız yüksek ihtimalle tepe noktasında. Ancak görünüm belirsiz ve risklere karşı dikkatli olmaya devam ediyoruz. Eğer ihtiyaç olur ise faizleri daha uzun süre yüksek tutmaya hazırız.

- İş gücü piyasasında beklenmedik zayıflıklar bir cevap gerektirebilir.

- Bu yıl bir noktada faiz indirmemiz büyük olasılık. İnsanların çoğunun beklediği gibi bu yıl faiz indirimleri yapılması hala büyük olasılık ancak bu verilere bağlı.

- Bugün bilanço ile ilgili herhangi bir karar almadık.  Bilanço küçültmenin yavaş bir hızla yapılması sorunsuz geçişi sağlayacak.

Rektör İnci Turkcell'in yönetimine girdi Rektör İnci Turkcell'in yönetimine girdi

- Ücretlerdeki büyüme kademeli olarak daha sürdürülebilir seviyelere yavaşlıyor.