CiddiGazete- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Hasan Basri Kurt, ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nın ilk etabının tamamladığını ve ikinci faza geçtiklerini açıkladı.

İlk etapta belli bir destek sayısına ulaştıklarını ifade eden Kurt, “İkinci etapta da süzgeçlerimizi genişleterek daha fazla, daha yaygın bir şekilde imalat sanayisindeki KOBİ’lere bu desteği sunmak istiyoruz. Şu ana kadar bizim bu kalemde kullanacağımız kaynak 5 milyarın üzerinde olacak” diye konuştu.

HIZLI DESTEK PROGRAMI

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, KOBİ'lerin finansmana erişim sorununun çözümü için hangi adımların atılabileceği ve ‘Hızlı Destek Programı’nın kapsamı hakkında Bloomberg HT’nin sorularını cevapladı.

Coronavirüs salgınından olumsuz etkilenen KOBİ’lerin bir an önce toparlanabilmeleri için daha geniş bir kaynak ihtiyacının doğduğunu söyleyen Kurt, destek programının ikinci faz çalışmaları hakkında şunları söyledi:

“Nisan ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu 'Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı'nın ilk etabı tamamladı. Şimdi de ikinci faza geçmiş bulunuyoruz. İlk etapta belli bir destek sayısına ulaştık, ikinci etapta da süzgeçlerimizi genişleterek daha fazla, daha yaygın bir şekilde imalat sanayisindeki KOBİ’lere bu desteği sunmak istiyoruz. Şu ana kadar bizim bu kalemde kullanacağımız kaynak 5 milyarın üzerinde olacak.”

CİRO KAYBINA UĞRAYAN KOBİ’LER

Kurt değerlendirmesinde, pandeminin ilk yılında ciro kaybının yüzde 25 olan işletmeleri önceliklendirdiklerini, Ar-Ge ve start-up şirketleri için kriter aramadan destek verildiğini ve cirosunda düşüş olan her KOBİ'ye kredi verebilecek durumda olduklarını açıkladı.

2023'e kadar 10 unicorn çıkarabilmek için ciddi adımlar atıldığının altını çizen Kurt, “Silikon Vadisi dışında destek programları önümüzdeki günlerde açıklanacak. KOBİ'lerin Eximbank'tan daha çok yararlanmasını sağlayacağız. İmalatçı KOBİ'lerin üçte biri 2020'ye girdiğinde ciro kaybına uğradı. Asıl gündemimiz açılmayla birlikte ivmeyi yakalayabilmek” ifadelerini kullandı.