CiddiGazete- Jeopolitik riskler yeniden başrolde. BİST100 bugün yaşadığı %7,08'lik sert düşüşle 7424,9 seviyesine kadar geriledi. Endeks bugünkü düşüşle haftanın ilk iki gününde elde ettiği kazancı geri vermekle kalmadı, iki ay önceki seviyesine kadar da gerilemiş oldu. Dolar cinsinden ise endeks Ağustos başındaki seviyesine geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün İsrail'i sert eleştirdiği açıklamaları, son dönemde normalleşmeye başlayan ikili ilişkilerde yön değişikliğine işaret ediyor. Bununla birlikte Ortadoğu'da artan gerilimin Türkiye'yi beklenenden daha fazla etkileyebileceği ihtimali bugün borsada sert satışı da tetikledi.

Oysa bu sabah endeks olumlu bir havada açılış yapmıştı. Sonrasında gelen açıklamalarla birlikte endekste satışlar da derinleşti. Borsada kayıpların %5’i aşmasıyla devre kesici çalıştı. İşlemlerin tekrar başlasa da kayıpların %7’yi geçmesi ikinci kez devre kesicinin çalışmasına neden oldu.

Kur korumalının faturası 1 trilyon lira Kur korumalının faturası 1 trilyon lira

Borsada sektör endekslerinin tamamı günü %5 ile %9 arasında düşüşlerle tamamladı. En çok düşen sektör endeksi %9 ile madencilik endeksi oldu. Bankacılık endeksindeki kayıplar ise %6,9’e ulaştı. BİST100’de bulunan hisselerin tamamında da bugün düşüşler hakimdi.

Devre kesicilerin çalışmasıyla BİST100 günü 7400 seviyesinin üzerinde kapatmış oldu. Ancak satışların devam edip etmemesi bu aşamada jeopolitik haber akışlarına çok bağlı. Endekste düşüşlerin devamı ve 7400 seviyesinin aşağıya kırılması halinde 250$’a denk gelen 7100 seviyesinin kritik destek olarak izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Olası tepki yükselişlerinde ise 7600 ve 7800 seviyeleri önemli dirençler olarak takip edilebilir.

USD/TL ise bu akşam 28,12 seviyesinin hafif üzerinde seyretmeye devam ediyor.

(M. Emin Zümrüt, CFA – Kıdemli Analist, ActivTrades)