CiddiGazete- Uluslararası kamuoyundan gelen tepkilere rağmen Filistin'de sivillere yönelik şiddetin dozunu azaltmayan İsrail'le ticareti kesme kararı alan Türkiye'nin hamlesi gündem oldu.

Irak'tan OPEC+'in kararına ret Irak'tan OPEC+'in kararına ret

Kamuoyu baskısının artması nedeniyle AKP hükümeti, İsrail ile ticari ilişkiyi keserken, İsrail'in de bu konudaki yol haritası ve Ankara'ya nasıl cevap vereceğine dair iddialar ortaya atıldı.

Yıllık 7 milyar dolarlık ticaretin ateşkes sağlanmadan devam etmeyeceği belirtilirken, İsrail medyasından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetinin yol haritası ile ilgili bazı detaylar paylaşıldı.

İsrail medyası, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Dışişleri Bakanlığı ve diğer üst düzey yetkililerle birlikte İsrail'in Ekonomi Bakanlığı ve vergi dairesinden yetkililerin Türkiye'ye karşı ortak bazı adımlar atılması yönünde fikir birliğine varıldığını yazdı.

DÖRT ADIM ATILACAK

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Görüşmede, Erdoğan'ın İsrail ile ticareti durdurma yönündeki tek taraflı kararına keskin bir cevap olarak, bakanlıklar arası işbirliğiyle bir dizi önemli ve işlevsel kararın teşvik edilmesine karar verildi" denildi.

Bu kararlar ise şu şekilde sıralandı:

- Türkiye, Filistin Yönetimi ve Gazze arasındaki her türlü ekonomik ilişkinin azaltılması için harekete geçilmesi. (Türkiye, Filistin'in ithalatının yaklaşık yüzde 18'ini gerçekleştirerek en büyük ithalatçı ülke konumunda).

- Ticaret anlaşmalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye yönelik yaptırımların incelenmesi için uluslararası ekonomik forumlara başvurulması.

- Ekonomi Bakanlığı ile işbirliği içinde, İsrail ekonomisine yakın zaman diliminde çeşitli alanlarda ve ürünlerde alternatifler bulmak için geniş bir alternatifler bankası kurulması.

- Etkilenen İsrail ihracat sektörlerine yardım.

Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Finans Bakanı Bezalel Smotrich ile görüşerek Türkiye'nin ticaret yasağından etkilenen sektörlere yardım paketi hazırlanması konusundaki planı gündeme getirdi.